+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxYouth@Budapest

2019, MOM Kulturális Központ

Program

8:00 – 9:00 Érkezés, regisztráció

9:00 – 10:00 Edisonplatform // Kids. Build. Future.

Ha ma lennél 10 éves, vajon mivel és mit játszanál, mit tanulnál, miről álmodoznál, és hogyan igazodnál el egy végtelen digitális világban? Mi abban hiszünk, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy a gyerekeket készítjük fel egy elképzelhetetlen jövőre és magányos álmodozás helyett teremtünk egy közösséget. A feladvány nem egyszerű, de miért ne lehetne átírni a jövőt a gyerekekkel?

10:00 – 10:30 Beszélgetés szünet

10:30 – 12:15 MIÉRT?

Mindannyiunknak megvan a saját miértje, az a mélyen rejlő erő, ami hajt, mozgat, előrevisz. Az a tevékenység, ami annyira lelkesít, hogy nem tudod nem csinálni. Az ötlet, ami nem hagy aludni éjjelente. A gondolat, ami belendít minden reggel. Az ügy, amiért időt és energiát áldozol mindenek ellenére. Miértünk a saját történetünkben gyökerezik, ez az, amivel hozzáteszünk a világhoz. Te ismered a miérted? 

12:15 – 13:30 Beszélgetés, szünet, workshopok

13:30 – 15:00 MIÉRT NE?

Azt mondják, nem így megy ez, mégis van valaki, aki hisz benne. Úgy vélik, nem éri meg, mégis akad, aki belevág. Úgy tartják, egy gondolat, egy idea, egy ember kevés a változáshoz – de hát miért ne lenne elég a kezdethez ? Átírni a megszokottat, megváltoztatni a játékszabályokat, és új fejezetet nyitni csak az elhatározáson múlik. Az első emberen, aki megteszi annak ellenére, hogy más még nem vállalkozott rá. Miért ne történhetne meg ez éppen ma?

15:00 – 16:00 Beszélgetés, szünet, workshopok

16:00 – 17:30 MIÉRT MOST?

Elsőként önmagunkért kell felelősséget vállalnunk, majd másokért és az utánunk következő generációkért is. Ha már tudjuk, honnan jövünk, mit viszünk magunkkal, és elképzeljük, meglátjuk azt, hová tartunk, pontosan tudni fogjuk, mit kell most tennünk. Döntéseink, amik összhangban állnak a miértünkkel, a hajtóerőnkkel és a céljainkkal, határozottak, erősek és megkérdőjelezhetetlen hatást gyakorolnak a környezetünkre. Te mit adnál másoknak útravalóul?

17:30 – 19:00 Koccintás

 

Videók

Lendülj be a közösség erejével! | Tóth Anna |

Illúziófüggőség – csak a kezemet nézd, ne az instát! | Győri Bettina |

Egy életen át | Hamar Donát | TEDxYouth@Budapest

Pánikban a jövőtől | Megyeri Mirtill |

Okos oktatás – egy érintésre! | Muhi Kristóf |

Sorskovácsaink – transzgenerációs örökségünk mintái | Barta Bea |

Hát te ki vagy? – Fedezd fel a történelmed! | Bayer Árpád |

250 felett | Benyák Dóra |

Fenntartható fejlődés az egészségügyben | Völgyesi Tilda |

Akarsz róla beszélni? | Dordzsceren Csingisz |

A változás velünk kezdődik | Tóth Gábor |

Csak azért is! | Kapitány Cintia |

A nembináris világ | Szegedi Anita |

Sportolóként embernek maradni | Augusztin Olga|

A gyengeséged a legnagyobb erősséged | Kállai Bettina |

Analóg olvasó | Kormos Lili |

Álmok valósága | Sebestyén Anna |

Szavak nélkül | Vellai Krisztina |

Előadók

Veres Rita

Az Edisonplatform stratégiai vezetője

Balatoni József, Jocó bácsi

történelemtanár, író, az élményalapú oktatás népszerűsítője

Trunk Tomi, Dablty

a Z generáció képviselője

Zeitler Ádám

a Milestone Institute alapítója

Dr. Gyurkó Szilvia

jogász, gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója

Megyeri Mirtill

Pánikban a jövőtől

Küldetése, hogy tanácsadóként segítse a fiatal munkakeresők és munkaadók közötti jobb megértést. A Zyntern.com állásportál megalapításával az online térben, míg pályaorientációs előadásokkal és workshopokkal a való életben segíti a fiatalok eligazodását a munkaerőpiacon. Tapasztalatai szerint manapság a legtöbb fiatal felnőtt szorong a jövőjével kapcsolatban, mégsem kap megfelelő figyelmet a jelenség. Előadása éppen ezért a felnőtté válás során jelentkező kapunyitási pánikról szól.

Barta Nikolett

az Edisonplatform és a Bridge Bizniscool projektek vezetője

Tóth Anna

Lendülj be a közösség erejével!

Vállalkozó és megszállott közösségépítő. Életében fontos szerepet játszik a kisvállalkozások és startupok támogatása. Társalapítója a 6:20 Chili Nights startup-közösségnek és a Millennial Women Network (MWN) női vállalkozó közösségnek. A Magyar-Amerikai Vállalkozási Ösztöndíj Hagyományaiért Egyesület alapító tagja. Előadásában bemutatja, hogyan valósítsd meg vállalkozási ötleted a közösség erejével.

Hamar Donát

Egy életen át 

Youtuber, coach, marketingkommunikációs szakember. Feleségével közös videóival tízezreket szólít meg, pozitív és leplezetlenül őszinte üzeneteik a párkapcsolati buktatókon vezetnek át. Szenvedélye az önismeret és a jól működő kapcsolat. Előadásában a házasság mélységein keresztül mutatja be a valódi intimitás megszületését.

Muhi Kristóf

Okos oktatás – egy érintésre! 

Egyetemi hallgató, startup-társalapító és vezető. Utál unatkozni. 12 évesen részt vett élete első informatika versenyén, ahol rögtön beleszeretett a beszédbe és a tudománykommunikációba. Tanulmányai mellett azon dolgozik, hogyan lehetne a közoktatásban minél jobban érvényesíteni az okoseszközök használatát. Célja, hogy ne harcoljunk az iskolai telefonhasználat ellen, hanem tanuljuk meg őket értelmesen használni. Előadásában arra keresi a választ, hogyan lehetne élményalapúan és modern módon tanulni.

Szegedi Anna

A nembináris világ

Szociológus és játékfejlesztő producer. Szenvedélye a játékfejlesztés és annak minden részterülete. Csapatban és egyedül is szeret dolgozni, értékeli a fejlesztés művészi oldalát és a racionális feladatokat is. Producerként egy fejlesztőcsapat munkájáért felelős, és arról fog beszélni, hogyan jutott el introvertáltként idáig, milyen nehézségekkel nézett szembe, és mit tanult belőle.

Lits Benedek

Gondolati forradalom – avagy le lehet-e esni a véleményszabadság széléről?

20 éves wannabe-polihisztor. Valószínűleg most is épp haikut vagy numerikus pénzügyek beadandót ír. Ugrott már ki egyedül egy helikopter ajtaján 800 méter magasból, lakott már 29 fiúval egy légtérben évekig. Fénykorában 25 mp alatt rakta ki a Rubik-kockát, és tudta fejből mindkét Akkezdet Phiai album összes szövegét. Életében eddig csak szemeteskocsi hátulján állva és jazz-zongoristaként keresett pénzt. Mostanában amúgy egyetemre is jár, szabadidejét sakkozással és bridzsezéssel tölti. Előadásában a vélemények és a Jedi rend tagjainak jogegyenlőségéért szólal fel. 

Kapitány Cintia

Csak azért is! 

20 éves egyéni vállalkozó. Fiatal kora ellenére már sok nehézséggel és megpróbáltatással kellett szembenéznie. Mindezekből szinte teljesen egyedül állt fel, és volt elég ereje, bátorsága fordítani a sorsán. Jelenleg ajándékkészítő, amelyhez régi szenvedélyét, a rímfaragást használja. Könyvet ír mindarról, amit megélt, és egy újszerű gondolkodáson alapuló környezetvédelmi cég alapítását tervezi. Előadásában élete kacskaringós útjain nyert tapasztalatait osztja meg.

Győri Bettina

Illúziófüggőség – csak a kezemet nézd, ne az instát!

Kiskora óta táncol, később tánccsapatával egy illuzionista műsorát színesítették. Ennek köszönhetően bűvészasszisztens vált belőle, majd megalapította Magyarország első táncos-bűvész trióját. Ma azon kevesek egyike, aki nőként önálló bűvészműsorral lép fel. Életének, ahogy sok mai fiatalnak is, egyik elengedhetetlen platformja a közösségi média. De hogyan is kapcsolódik össze ez a kettő? Mi a hasonlóság az online világ és egy illuzionista műsora között? Válaszait leleplezi az előadásában.

Benyák Dóra

250 felett 

Gyerekkora óta rajong a digitális technológiáért és az innováció világáért. A mindennapokban IT menedzseri feladatköröket lát el vagy Service Design alapú tréningeket tart. Sokáig kereste, mitől olyan erős kapcsolódása az agilis projektmenedzsment keretrendszerével és a Design Thinking eszköztárával, a választ végül önmagában találta meg. Több inkubációs ház mentoraként is feltűnik, fiatalokat segít a digitális világ szakmáiban való eligazodásban és saját útjuk megtalálásában

Bayer Árpád

Hát te ki vagy? – Fedezd fel a történelmed!

Történész, játékfejlesztő. Egyetem után városi kalandjátékot fejlesztett, vállalkozó lett. Eközben a tudományos karrierje sem állt meg: a doktori képzésen abszolvált, az emlékezettel foglalkozik. Hogyan lesz a történelemből alkalmazott tudomány? Ezen dolgozik cégével, az Open History-val. Előadásában azt fedi fel, hogyan profitálhatsz abból a mindennapokban, ha használod a történész eszköztárát.

Barta Bea

Sorskovácsaink – transzgenerációs örökségünk mintái

Örök idealistának tartja magát, aki hisz abban, hogy az emberek, ezáltal az emberek alkotta kisebb-nagyobb csoportok, közösségek is képesek fejlődni, változni. A változás és változtatás kulcsának a tudatosságot, a kérdezés és a reflektálás eszközeit tartja. Ezen eszközök használatát társadalomelméleti tanulmányai, majd a pszichológia és az önismeret világával való ismerkedése során sajátította el. Előadásában a családi múlt, vagyis a transzgenerációs örökségünk megismerésének fontosságáról beszél.

Kállai Bettina

A gyengeséged a legnagyobb erősséged

Belgiumban diplomázott kommunikáció és médiatudomány szakon, pályafutását a divatvilágban kezdte marketingesként. 5 évvel ezelőtt úgy döntött, visszaköltözik Budapestre, a szülővárosába. Egy nagy cég értékesítőjeként dolgozik Franciaországnak és a Benelux államoknak. Szabad idejében zenei előadásokat szervez saját zenekarával, a műsor bemutatja a cigányzene forradalmát és a világzenében betöltött szerepét. Előadásában arról mesél, hogyan vált a gyengesége, a „mássága” a legnagyobb erősségévé.

Völgyesi Tilda

Fenntartható fejlődés az egészségügyben

Erdélyben született, majd a Debreceni Egyetemen végzett egészségügyi tanulmányok után Budapestre költözött, ahol jelenleg daganatos betegekkel foglalkozik. Saját bőrén megtapasztalva az egészségügyben uralkodó káoszt, azokat az egyszerű lehetőségeket igyekszik megvalósítani, amikkel minőségi javulást érhetnénk el a mindennapokban. Ez mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek szempontjából fontos, mivel ez a két réteg ugyanazon kiszolgáltatott helyzet két oldalán szenved. 

Sebestyén Anna

Álmok valósága

Lelkes angoltanár, megszállott sportoló, utazásfüggő. A Pázmány Egyetem angol szakán végzett. Imád utazni, szereti a kihívásokat – 18 évesen egyedül bejárta Japánt, majd megfogadta magának, hogy visszatér még Ázsiába. 6 év elteltével teljesült a vágya, Tajvanra költözött egy évre tanítani. Előadásában kalandjairól mesél, és arról, sokszor mennyire eltér a valóság az elképzeléseinktől.

Dordzsceren Csingisz

Akarsz róla beszélni?

23 éves, félig mongol, félig magyar származású. Vidékről költözött Budapestre, ahol munkája mellett keresi a lehetőségeket, hogy felhívja a figyelmet az iskolai bántalmazás jelenségére. Előadása a származásbeli különbözősége miatt átélt bántalmazásokról, azok feldolgozásáról, a bántalmazotti lét felismeréséről szól. Célja, hogy elmondja, van kiút a bántalmazásból, és a bántalmazottakból is válhat egészséges, felnőtt ember, amelyet saját példáján keresztül mutat be.

Kormos Lili

Analóg olvasó

Ha éppen nem ír (blogba, újságba, reklámba…), akkor olvas. Sokszor arról ír, hogy mit olvas. Ezt csinálta például az Európa Kiadó marketingvezetőjeként. Dolgozott tévében, vezetett rádióműsort. Na jó, szokott meccset is nézni Real Madrid-drukker tacskójával (akit utána mindig le kell vinni széttépni egy kerítést). Újabban arról ír, miért olvasunk egyre ritkábban könyvet, és hogy miért nagyobb baj ez, mint amilyennek elsőre látszik. Előadásában azt is felfedi, hogyan lehet ezen változtatni.

Tóth Gábor

 A változás velünk kezdődik
Y generációs véleményvezér, aki volt már külföldi vendégmunkás, hátizsákos utazó és startupper is. Jelenleg közösségszervezéssel és új felnőttképzési modell létrehozásával tölti az idejét. Gyakran érzi, hogy futurisztikus, progresszív gondolataira még nem nyitott a világ. Mégis kitartóan népszerűsíti a decentralizált, közösségi életmódban rejlő lehetőségeket. Mindezt a tudatos életmód iránt érdeklődő fiatalok bevonásával fejleszti és teszteli.

Vellai Krisztina

Szavak nélkül 

Előadóművész, aki a klasszikus balett és a show-moderntánc világában töltött 10 év után végül a légtornában találta meg igazán önmagát. Szóló tissuszámában egyedi trükkökkel és magas zuhanásokkal varázsolja el a közönséget, amely több nemzetközi cirkuszfesztiválon is ezüst díjat nyert. Az utóbbi időben a New York-i David H. Koch Theaterben és az Operaház gálaműsorában is szerepelt. Hiszi, hogy testünk mozdulatai épp oly kifejezőek, mint a kimondott szavaink, így egy különleges, érzelmekben gazdag, őszinte történetet álmodott meg a TEDxYouth@Budapest színpadára.

Augusztin Olga

Sportolóként embernek maradni

Gyerekkorától kezdve életének fontos része a sport, számos sportágat kipróbált és szeretett meg. Valamiféle hiányérzet miatt azonban mindig abbahagyta őket, ahogy a munkahelyein, emberi kapcsolataiban is jellemző volt rá a váltás, az új dolgok keresése. Előadásában arról a szemléletváltásról mesél, amely után emberként kezdett magára tekinteni a sportban. Olyan hozzáállást mutat be, amivel megtartható vagy újra felfedezhető a mozgás, a sport szeretete felnőttként is.