+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxYouth@Budapest

2017, MOM Kulturális Központ

Program

 

08:00 – 09:00 Érkezés, regisztráció

09:00 – 10:00 Singularity University

A science fiction és a XX. század határmezsgyéjén egyensúlyozunk.  Észre sem vesszük, de a múlt keretei és fogalmai határoznak meg bennünket, miközben egy elképzelhetetlen jövőre készülünk.  A legfontosabb kérdés azonban az, hogy hogyan lehet mindebben embernek maradni. Mit jelent az „emberség”, melyek azok az értékek, amelyeket magunkkal kell vinnünk?  Fel vagyunk készülve arra, hogy olyan morális és etikai kérdésekre adjunk választ, amelyeknek nagyságrendjét el sem tudjuk képzelni? A jövő forgatókönyvei itt hevernek a lábunk előtt, mihez kezdünk velük?

Előadók: Veres Rita, Szalai Ferenc, Szabados Levente, Mérő László, Küllői Péter

10:00 – 10:30 beszélgetés szünet

10:30 – 12:30 A múlt hatása

A múlt tesz minket olyanná, amilyenek jelenleg vagyunk. Korábbi tapasztalataink befolyásolják azt, ahogyan a világot látjuk, de irányt mutatnak akkor is, amikor szeretnénk előrelépni, változtatni.

Előadók: Risztov Éva, Bartha Álmos, Mécs Anna, Safranka-Peti Zsófia, Kaponay Réka, Gatyamadzag zenekar

12:30 -14:00 Beszélgetés szünet, workshopok

14:00 – 16:00 A jövő ígérete

A jövő izgalmas: csak találgatunk, mit tartogat számunkra. Gyakran bizonytalan, kockázatos, mégis terveket szövünk, átlépünk saját és környezetünk korlátain. A jövőbe tekintés folyamatos bátorságpróba, amitől ha nem riadunk vissza, csodás élményeket adhat.

16:00 -17:00 Beszélgetés szünet, workshopok

17:00 – 19:00 A jelen varázsa

A jelenben is rengeteg lehetőségünk van, amelyek közül szabadon választhatunk. Ha megragadjuk a pillanatot, és cselekszünk, sikerülhet maradandót alkotnunk, amire később büszkén tekinthetünk vissza.

Előadók: Shane Tusup, Stumpf Kata, Breuer Péter, Hauer Berta, Zhang Judy, Tihanyi Benedek, Guessous Majda Mária

19:00 – 20:00 Koccintás

Videók

Zhang Judy – Keletinek lenni Kelet-Európában

Guessous Majda Mária – Átváltozás

dr. Tihanyi Benedek – A bizsergő energia

Hauer Berta – A teremtés ereje

Breuer Péter – Mi nem értjük a reklámokat, vagy a reklámosok minket?

Stumpf Kata – Hogyan lehet jól keresni?

Shane Tusup – Az itt és most számít

Vecsei H. Miklós – Valóság-e, ami nem hat?

Paár Julianna – Legyen a zene mindenkié

Bővíz Marcell – A dzsungel hangja

Detrik Szimonetta –  Munka? Csakis szenvedéllyel!

Imre Anna Léna – Iskola? Soha!

Lévay György – Alkalmazkodás

Nőthig Dániel – Gépek az emberekért vagy ellenük?!

Bombera Krisztina – Változás a komfortzónán kívül?

Gatyamadzag zenekar – A gatyamadzag sose szakad el…

Kaponay Réka –  A történetek ereje

Mécs Anna – Az írás szabaddá tesz

Bartha Álmos – Miért éri meg jól kérdezni?

Risztov Éva – Újrakezdések

Előadók

Bartha Álmos

Miért éri meg jól kérdezni?

Megújuló energiákkal foglalkozó közgazdász és quizmester, aki 0-24-ben úgy figyeli meg a világot, hogy az hogyan alakítható át kérdéssé. Kínai tanulmányaiból hazatérve megalapította a QuizNight.hut, és azóta hétről hétre gondolkodásra, tanulásra, együttműködésre sarkallja magát és a vele játszó közösséget. Előadásában arról beszél, mitől kihívás jól kérdezni, milyen is a jó kérdés, és mi az a JÉÉ-élmény. Vagyis hogyan lehet úgy feltenni egy kérdést, hogy akkor is rájöjjünk a válaszra, ha azelőtt sosem hallottunk róla.

Bombera Krisztina

Változás a komfortzónán kívül?

Újságíró, televíziós szerkesztő-műsorvezető, tudósító. Angol-amerikanisztika szakon végzett az ELTE-n, majd médiatanulmányokat folytatott, jogi diplomát szerzett. Amerikában töltött évei meghatározták életét és pályáját is, tudósítóként rendszeresen jelentkezik a tengerentúlról. Két évtizede önkéntesként és szószólóként segíti jogegyenlőségért, méltányosságért és társadalmi igazságosságért küzdő civil szervezetek munkáját. A CauseArt Platform társadalmi vállalkozás vezetője. A napokban indult fiatalokkal együtt működtetett Vloggersulija a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával.

Bővíz Marcell

A dzsungel hangja

Biológus, papagájkutató, az Állatorvostudományi Egyetem hallgatója. Elszánt tudománykommunikátor és felfedező. Idén nyáron megvalósította álmát, eljutott Amazónia dzsungelébe, Peruba, de az út nem várt meglepetéseket rejtegetett. Előadásában arról beszél, hogyan változtatta meg a jelenről és jövőről alkotott képét az utazás. Történetével szeretné bemutatni, miért érdemes félelmeinket hátrahagyva felfedezni a világgal együtt önmagunkat is.

Breuer Péter

Mi nem értjük a reklámokat, vagy a reklámosok minket?

Harmadik évét végzi az ELTE alkalmazott matematika szakán, emellett két éve indította el Európa legfiatalabb reklámügynökségét. A saját generációjáról alkotott képét szakmai kérdések megválaszolására használja fel. Magyarország legnagyobb márkáinak marketing- és reklámtevékenységein dolgozik egy olyan csapattal, akik valójában értik a Z generációt. Őszinte üzenetek és hatékony eredmények tükröződnek vissza a 16-22 éves fiatalokból álló reklámügynökség munkáin. Ezzel az őszinteséggel reflektál a generációk közötti kommunikációs szakadékra, és javaslatot tesz arra, hogyan lehet ezt átlépni.

Detrik Szimonetta

Munka? Csakis szenvedéllyel!

Detrik Szimonetta célja, hogy hangot adjon saját generációjának. Előadásában a szenvedélyes munkavégzés felfedezéséről, a szervezetek és munkavállalók kölcsönös felelősségéről mesél. Két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a fiatalok fejlesztésével, ekkor alapította az ország első HR-es diákszervezetét, a Human Behaviour Associationt. A Budapesti Corvinus Egyetem végzős hallgatója, és jelenleg vállalkozása, az Activators indítása a legnagyobb szenvedélye. Vallja, az ő világában a fiatalok igazi aktivátorok.

Gatyamadzag Zenekar

A gatyamadzag sose szakad el…

Tagjai 8 éve muzsikálnak együtt, tanáruk, Kovács Márton Bence vezetésével. Középiskolás fiatalok, évek óta népzenei versenyek díjazottai. A legkomolyabb megmérettetés számukra a Fölszállott a páva 2016-os évada volt, ahol a középdöntőig jutottak. Előadásukban elárulják, mit jelent számukra a népzene, a múlt hagyományainak hű őrzése, ami magában hordozza a jövőt is.

Guessous Majda Mária

Átváltozás

Mesi magyar-marokkói, tíz nyelven éneklő, három saját lemezzel rendelkező énekesnő. A Zeneakadémia tanára és a MUS-E program művésze, Junior Prima díjas. Énekesként a világ számos pontján teremt hidakat kultúrák között, sokszor diplomáciai meghívásoknak eleget téve. Előadása a saját életében lezajlott „átváltozásokról” szól, amelyek zeneileg is új világokat nyitottak ki számára. 2017-ben egy társadalmi célú művészeti kezdeményezést hívott életre Átváltozás címmel.

Hauer Berta

A teremtés ereje

A Gabor M Szoke brand kommunikációs vezetője és társtulajdonosa. 2013-ban ismerkedett meg a monumentális szobrokról világszinten ismert Szőke Gábor Miklós képzőművésszel, azóta munkában és életben is elválaszthatatlan társak. Legismertebb munkáik a Fradi-sas, az Atlanta Falcons totemállata vagy a FINA Vízi Legendák szobrai. Nemzetközi projektkoordinációval is foglalkozik, valamint saját ügynökségükön belül PR kommunikációs tanácsadást is nyújt. Előadásában a nemek közötti harc feladásáról, a közös értékek felismeréséről és a teremtés erejéről beszél.

Imre Anna Léna

Iskola? Soha!

11. osztályos diák, magántanuló, jelenleg jogra készül. Többször vállalt már gyerekekkel kapcsolatos diákállást, most is angol nyelvet tanít. Elsősorban a történelem, a jog, a művészetek és a társadalmi problémák iránt érdeklődik. Társszerzője egy magántanulósággal foglalkozó könyvnek, és cikket is publikált ebben a témában. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.

Kaponay Réka

A történetek ereje

A történetek szerelmese, amelyek magukkal ragadnak és hatalmukba kerítik érzékeinket. Egy jelentőségteljes napon, az ausztrál őslakosok szent pusztáinak szívében szemtől szemben találta magát egy mélyre ható történet erejével. Hat éve tart a kalandos utazás, hat kontinens 39 országában gyűjtötte tapasztalatait és történeteit. 14 évesen a világ egyik legfiatalabb szerzőjévé vált első angol és magyar nyelven is publikált regényével. Előadásában azt a csodát osztja meg, amit ő kapott a történetektől.

Lévay György

Alkalmazkodás

Egyetemi évei alatt agyhártyagyulladás következtében elvesztette mindkét kezét és lábfejét. A trauma után családja és barátai rendületlen támogatásával felépült és visszatért tanulmányaihoz, amelyet a felkarprotézisek irányításának fejlesztésére szentelt. Két évet töltött az Egyesült Államok egyik legjobb egyetemén, ahol emberek és gépek közti kommunikációval próbált javítani a protézisek működésén. Erről és az ide vezető útjáról mesél, amely során megtanulta, hogy a hatékony működéshez meg kell tanulni alkalmazkodni, embereknek és gépeknek egyaránt.

Mécs Anna

Az írás szabaddá tesz

Mécs Anna matematika szakon kezdett, majd matematika- és magyartanári diplomát szerzett. Most mégis a pár hete debütáló novelláskötete miatt áll a színpadon. Előadásában arról mesél, hogy Mécs Imre lányaként hogyan tette zárkózottá a politikai megosztottság és a mértéktelen gyűlölködés. A megosztó témák elől a tiszta, mindig igaz matematikába menekült, ahonnan pár éve merészkedett az írás közelébe. A novelláiban végre meg meri mutatni igazi belső érzéseit, gondolatait, már kevésbé tartva az ítélkezőktől.

Nőthig Dániel

Gépek az emberekért vagy ellenük?!

Közgazdász, stratégiai tanácsadó, startupper, az oktatás lelkes támogatója, innovátora. MBA diplomáját a New yorki Columbia Business Schoolon szerezte, két startupot is alapított. Jelenleg stratégiai tanácsadóként dolgozik, és szabadidejében az oktatás innovációit támogatja. Előadásában arról beszél, hogyan változtatja meg a technológiai fejlődés a mindennapjainkat és a munkánkat, milyen képességekre van szükségünk ahhoz, hogy megálljunk a helyünket a jövő kihívásaival 

Paár Julianna

Legyen a zene mindenkié

Zeneterapeuta, énekes, zenetanár. Aktív művészként és tanárként nyilvánvalóvá vált számára, hogy minden ember magában hordozza a zenét, amely segítség lehet akár tanulási nehézségekben, szocializációs problémákban, szorongásban, depresszióban. Terápiás munkájának célja, hogy a hétköznapokba, a zeneoktatásba is bekerüljenek olyan zeneterápiás elemek, amik segítik az emberek pszichés, fizikai és mentális fejlődését, így javítani tudják életvitelünk minőségét.

Risztov Éva

Újrakezdések

Egyértelműen a hosszútáv az ő terepe, de rövid távon is határozott és gyors. Kislányként maga döntött arról, úszóbajnok lesz belőle. Olimpiai bajnoki címét a 2012-ben Londoni olimpián szerezte 10 km-es nyílt vízi úszásban, pedig előtte egyszer már feladta úszókarrierjét. Számtalan országos, Európa- és világbajnoki érmet szerzett, és híresen sok edzőt, sportklubot kipróbált. Az utóbbi egy évben végleg új életet kezdett sportmenedzserként a TMC Groupnál, ahol világbajnokokért dolgozik.

Safanka-Peti Zsófia

Agyunk vagy izmaink gondolkodnak?

Táncos, tanár, egyetemista. Gyerekkora óta a tánc tölti ki mindennapjait, így hivatásának is ezt választotta. A klasszikus balettel kezdte, majd különböző divattáncokon át a kortárs táncban találta meg helyét. Pályája során számos koreográfiát tanult, és ezernyi órát gyakorolt. A mozdulatok kivitelezése mellett mindig is érdekelte,  mi történik a testben az emlékezéskor. Mitől tanul gyorsabban az egyik ember a másiknál? Előadásában a pszichológia és az anatómia tudományát vegyítve, saját tapasztalatai alapján vezet be izmaink emlékezetébe.

Shane Tusup

Az itt és most számít

Az ír, angol, új-zélandi, és szerb felmenőkkel bíró Shane Tusup pszichológiát, sporttal és egészségfejlesztéssel, üzlettel kapcsolatos tanulmányokat folytatott. 2008-as vállsérüléséig úszóversenyző volt, majd Dave Salo mellett fejlődött kemény edzővé. 2007-ben az egyetemen megismerkedett szerelmével, Hosszú Katinkával, akinek a 2012-es londoni olimpia csalódásai után lett edzője. Új edzésmódszerrel feszegette Katinka határait, növelte a sportban elengedhetetlen tűrésküszöbét, így javította eredményességét, s belevágtak egy 8 állomásos kupasorozatba, melynek köszönhetően folyamatos versenyzés közben edzettek. A kitüntetések, díjak és edzések mellett közösen vezetik az úszóiskolájukat, az Iron Aquatics-et, valamint a saját termékeket és képregényeket is forgalmazó Iron Corporation-t.

Stumpf Kata

Hogyan lehet jól keresni?

A Petőfi tv szerkesztő-riportere és a Konnekt Mentorprogram társalapítója. Szívügye a fiatalok közti párbeszéd és a pályaválasztás segítése. Élsportolóként az élete nagy része tervezetten zajlott, amíg abba nem hagyta a szinkronúszást. Az addigi keretekből kilépve kezdődött útkeresése, rengeteg kérdéssel. Élete meghatározó pillanatain keresztül végigvezet azon, mi az, ami igazán fontos a mindennapokban ahhoz, hogy válaszokat találjunk.

Tihanyi Benedek

A bizsergető energia

dr. Tihanyi Benedek T. orvos, jógaoktató, önismereti tréner, relaxációs kórusvezető. Az energiaszint és a fáradtság szabályozásával, a harmonikus test-tudat kapcsolattal foglalkozik, azzal, hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben. Az ELTE Ádám György laborjában pszichobiológiai kutatásokat végez, és stúdiójában testtudat foglalkozásokat tart. Előadásából inspirációt és tippeket kaphat az, aki szeretné feltölteni magát energiával, és heuréka-élményt az, aki szeretné megérteni a testben áramló energia tudományos hátterét. 

Vecsei H. Miklós

Valóság-e, ami nem hat?

Színész, író, dramaturg, a Vígszínház társulatának tagja. Nagycsaládban nőtt fel, tanárnak és papnak is készült, végül a színházat választotta hivatásul. Vígszínházi munkái mellett 12–21 éves fiataloknak tart a „Tudatos jelenlét” módszerén alapuló foglalkozásokat. Előadásában az Y generáció útkeresési nehézségeit vizsgálja az okostelefonok, a ritkuló csendek, és a nem érték alapú közösségek problematikáján keresztül.

Zhang Judy

Keletinek lenni Kelet-Európában

Végzős gimnazista, fáradt diák. Élete 18 évében sorra ugyanazokkal a kérdésekkel találkozott minden alkalommal, amikor új embert ismert meg. Miért lepődünk meg, ha egy kínai lány folyékonyan beszél magyarul? Miért nem találkozunk nap mint nap a Budapesten élő, közel 20000 kínaival? Judy személyes történetein keresztül igyekszik rávilágítani a budapesti multikulturalitás nehézségeire, és megpróbálja közelebb hozni egymáshoz a két nemzetet.