+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxYouth@Budapest

2015, RaM Colosseum

Program

10:00 – 12:00 Racionális/irracionális

Minden tett és gondolat mögött van valamiféle logika, de sokszor csak azokat a megoldásokat tudjuk befogadni, amelyek közel állnak a saját világunkhoz. Így gondolkodásmódunk, ami befolyásolja életünket, sokszor korlátozza is. Mozgatórugóink ezerfélék lehetnek, és sokszor az adott helyzetben irracionálisnak is tűnhetnek. Most megnézzük, miféle logika rejlik a szokatlan megoldások mögött, és talán eljött az ideje, hogy megváltoztassuk a szokásainkat.

12:00 – 13:30 Beszélgetés szünet

13:30 – 15:30 Egyszerű/bonyolult

A fejünk már épp eléggé tele van bonyolult rendszerek, átláthatatlan kapcsolatok sűrű hálójával. Miért nem szálazzuk hát ki a fontos és a kevésbé fontos dolgokat? Miért nem rendszerezzük az ismétlődéseket, vágjuk át a leágazásokat, töröljük a felesleges részleteket, vagy távolodunk el egy kissé a tárgytól, hogy messzebbről teljesebb képet kapjunk? Miért nem bízunk érzékeinkben és tapasztalatainkban, hogy a különböző struktúrák, modellek egyértelművé tegyék számunkra: a kevesebb több. Letisztult formákat, egyszerű megoldásokat keresünk, hogy megtaláljuk az „aha-élmény” mintázatát, kis tetteket, amelyek nagy hatást tudnak elérni.

15:30 – 16:15 Beszélgetés szünet

16:15 – 17:45 Érték/értelem

Az élet értelme 42 – legalábbis az Galaxis útikalauz stopposoknak óta ezt még senki nem cáfolta. De vajon elgondolkodtunk már azon, hogy csak történnek velünk a dolgok vagy teszünk is azért, amit értéknek tartunk és amiben értelmet lelünk? Ezúttal olyanok osztják meg velünk a tapasztalataikat, akik kezükbe vették a dolgok irányítását, és tetteink szemléletváltásra késztettek másokat is.

Videók

Exponenciális hullámvasút I Abbas alexandra Maha I

Alkotó kölcsönhatás I Babarczi Katica I

Börtönjóga: itt benn, ott kinn I Bakonyi Panni I

Kiterjesztett jelen I Benke Humor I

A láthatatlan falon túl I Farkas Teodóra I

Útikalauz utópiába I Hovanyecz Tamás I

Virtuális randevúk, avagy a randiapplikációk kora I Kormányos Péter I

Fekete és Fehér, avagy találkozásom a gonosszal I Lakatos Dániel I

A meditáció mindenkié I Márky Ádám I

Uralkodó mintáink I Molnár Ádám I

Barbi abajában I Palik Júlia I TEDxY@Budapest2015

Mesmerize I Passed I TEDxY@Budapest2015

Kreatív falatkák I Pólya Bernadett I

A séma sem másé ma I Pusztai Ádám I

Digitális illúziónk I Schleer Tamás I

E-politika, avagy a tudatos társadalom I Seres Szilárd I

Startup darwinizmus I Somlyai László I

Hogyan indul el a változás a Miutcánkból? I Szabó Dávid

Újratervezés I Zsíros Mihály

Előadók

Abbas Alexandra Maha

Egyetemre jár, dolgozik és a Kairos Society magyarországi szervezetét vezeti – mindössze 20 évesen a 40 évesek munkatapasztalatát tudhatja magáénak. Dolgozott már marketingesként, projektvezetőként, tanácsadóként, aszisztensként, alapított céget és indított el társadalmi megmozdulást. Mi ez, ha nem exponenciális karrier? Előadásában arról a gondolkodásmódról mesél, amely erre a pályára állította őt. Megmutatja, milyen elszenvedni, milyen szemlélni, és milyen előidézni az exponenciális változást.

Babarczi kata

Jelenleg szabadúszó grafikus-tervezőként dolgozik. A bölcsész háttérrel rendelkező designer a Tep mobilalkalkalmazás csapatának alapító tagja és kreatív vezetője. Az illusztratív képalkotás mellett a UI és UX design kiaknázása és összehangolása áll a munkái fókuszában. Előadásában a Tep-zsiráf megalkotásának folyamatán keresztül mutat rá a többszöri próbálkozás jelentőségére.

Bakonyi Panni

Szabadúszó marketinges, kkv-védőangyal és jógaoktató. Lételeme, hogy inspiráljon, akár céges keretek között hatékonyabb, kreatívabb munkára vagy a személyes fejlődés útján. A testet egy laboratóriumnak tekinti, ahol megismerhető és megváltoztatható a belső önvaló. A belső fejlődés eszköze pedig a mozgás. Jógaórákat tart bárhol – kertben, parkban, tetőn, szórakozóhelyen, munkahelyen és edzőtermekben –, bárkinek – öregnek, fiatalnak, gazdagnak, szegénynek, sportolónak és irodakukacnak. És fogvatartottaknak is. Előadásában bemutatja a mozgáshoz szorosan kapcsolódó önismereti útjának a börtönben tapasztaltakhoz lenyűgözően hasonló motívumait.

Benke Hunor

Újságíróként kezdte pályafutását, majd két évig élt Bécsben, ahol előbb grafikus, később online reklámmenedzser lett belőle. Hazatérése óta vezetett rádióműsorokat, tucatnyi zenekar állandó fotósa, esetenként videoklipet is készít a számukra. E sokrétű tapasztalat nyomán egy újfajta kommunikációs platform létrehozásán dolgozik, amely képes ötvözni a nyomtatott és az online médiumok előnyeit. A felület egy központi elem köré szerveződik, amely Hunor életfilozófiájának is az alapköve: ez a koncentrált jelenidő. Előadásában megkísérli kimerevíteni a pillanatot, hogy lássuk: mennyi minden férhet bele egyetlen képkockába.

Farkas Teodóra

24 éves, mesterszakos hallgató. Gyerekkorát és fiatal éveit a lomizás, piacozás határozta meg, így hamar megtanult különbséget tenni értékes és értéktelen között. Ebből kifolyólag nem tudta elfogadni a cigányságához kapcsolódó sztereotípiákat sem. Kíváncsi volt, mi lesz, ha tudatosan elkezd másképp cselekedni, mint ahogy azt a környezete várná. Előadásában arról lesz szó, mennyire lehet egyénként érvényesülni egy kisebbség tagjaként.

Hovanyecz Tamás

Világjáró evangelista. Közgazdasági és jogi tanulmányait követően a nonprofitok és a nagyvállalatok világával is megismerkedett. Később Hollandiában azt vizsgálta, milyen formában kell szabályozni a technológiát a társadalomban. A startupok világába a Brickflow oldalán csöppent bele, a társadalmi vállalkozások iránt azonban Új-Zélandon kötelezte el magát. Abban hisz, hogy a helyi problémákat a helyiek tudják a legjobban megoldani. A SocialFokusszal azon dolgozik, hogy a megfelelő készségekkel és tudással ismertesse meg a társadalmi vállalkozókat. Előadásában utópiája felé vezető, kontinenseket és belső falakat átszelő utazásáról beszél.

Kormányos Péter

23 éves pörgős, kreatív reklámszakember, akinek egyik kedvenc időtöltése egyben a szakmája is. 3 éve dolgozik a digitális reklámiparban, több projektje is díjakat nyert hazai reklámversenyeken. 16 éven át tartó kosárlabda-pályafutása alatt a magyar válogatott tagjaként számos kupát zsebelt be. Amikor csak teheti, a legújabb social media trendeket kutatja. Előadásában fény derül a valós és virtuális világ ellentmondásaira, és saját randimárkánk kialakításának alapjaira.

Lakatos Dániel

17 éves, a Lauder Javne iskola tanulója. Álma egy saját könyv publikálása, amelyen már keményen dolgozik. Diplomata édesapja hatására érdeklik az emberi jogok, rendszeresen részt vesz az ENSZ munkáját modellező iskolai versenyeken. Több évet töltött Svájcban, ami nagy hatással volt az életére. Egy találkozás nyomán itt kezdett el foglalkozni a bennünk rejlő gonosz témájával. Előadásában a gonosz kiben- és mibenlétét, a döntéseink jelentőségét, valamint alapvető emberségünk kérdéseit boncolgatja.

Márky Ádám

Végzős orvostanhallgató két gyermek boldog apukája, 6 éve dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál, fiatal vezetők lelkes trénere. Az egyetemen találkozott az autogén tréninggel, majd bekapcsolódott a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület képzésébe. Alapító tagja az egyesület Pszichokardiológiai és Neuroimmunológiai Munkacsoportjának, amely a relaxáció, a stressz és az immunrendszer közötti kapcsolatot vizsgálja. Emellett elindította saját meditációalapú vezető- és szervezetfejlesztő vállalkozását, mert hisz abban, hogy a rendszeres meditációval nemcsak magunkkal, a környezetünkkel is csodát művelhetünk.

Molnár Ádám

Életvidám energiabomba. Már egyetem mellett saját vállalkozásba kezdett, idén bekerült a világ szabadúszó szoftvermérnökeinek legjobb 3%-ba. Most egy olyan új eszközt fejleszt, amivel bárki képes egyszerű tettekkel jobbá tenni a világot. Hobbija a pszichológia, együtt dolgozik Philip Zimbardoval, és imád önkénteskedni. Előadásában megmutatja, hogyan ismerhetjük fel és változtathatjuk meg az életünket uraló vislekedési mintáinkat, hogy a kontrollt visszaszerezve a nap hősévé válhassunk!

Palik Júlia

Nemzetközi kapcsolatok szakértő, kiemelt kutatási területe a Szaúd-arábiai Királyság, az iszlám és a biztonságpolitika közötti összefüggések vizsgálata. 2014-ben végzett a Corvinus Egyetemen summa cum laude minősítéssel. Jelenleg az Antall József Tudásközpontban dolgozik és publikál. Előadásában az iszlámról kialakult sztereotípiák és a valóság közötti különbségeket mutatja be Szaúd-arábia-i utazásai és tapasztalatai tükrében.

Pólya Bernadett

6 éve foglalkozik kreatív, interaktív tanulási módszerekkel, hivatalosan „creative learning designer”. A néhány fős önképző körtől kezdve az 1500 résztvevős robotépítő kurzusig, akadémiai és vállalati környezetben is tart képzéseket. Hisz a kreatív önkifejezés erejében, és a megfoghatatlan folyamatok, komplex rendszerek vizuális, térbeli megépítésében – erről szól előadása is. Nehezen viseli a kötöttségeket, ezért egy szabad szellemű, nyílt innovációs labor és egy saját, gasztronómiai vállalkozás létrehozásán dolgozik.

Pusztai Ádám

Frissen végzett vegyészmérnök, aki szerint a kémia nem gonosz tudomány, csak rossz a PR-ja. Sőt, szerinte a mérnöki problémafelismerési és -megoldási módszerek kiválóan használhatók az élet bármely területén. Állítja, hogy a dobozon kívüli gondolkodás inkább hátráltat, mint segít a megoldásban. Az előadásában példákon keresztül igazolja, hogy a megoldás mindig dobozon belül van, és ha nem találod a sajátodban, akkor nézz bele máséba.

Seres Szilárd

52 országban járt már, és szívta magába a különböző társadalmi struktúrákat. Egy éve megalapította a Modern Fiatalok (Mofi) civil szervezetet, amely ifjú tehetségekkel foglalkozik. Olyan konferenciákat szervez fiatalok számára, amelyek a jövő lehetőségeivel és kihívásaival foglalkoznak. Előadásában egy izgalmas, új társadalmi elmélettel áll elő, amely alapjaiban változtathatja meg a mindennapokról kialakított képünket.

Somlyai László

A 27 éves kockázatitőke-befektető már közel 300 projektet látott, és több mint 600 befektetési tárgyaláson vett részt. És még ezek után is hisz abban, hogy az üzleti életben is embernek lehet maradni. A Budapesti Corvinus Egyetem elvégzése után brókerként tevékenykedett, majd egy 6 milliárd forintot kezelő kockázati tőkelap-kezelőnél dolgozott. Jelenleg egy angyalbefektető magyarországi képviselőjeként keresi az értékes ötleteket. Előadásábana befektetők és projektgazdák közötti ellentmondásos viszonyt mutatja be.

Szabó Dávid

Főiskolai évei alatt több diák- és közösségi szervezetben tevékenykedett, majd 2013 nyarán úgy döntött, olyan dologgal szeretne foglalkozni, ami előre viszi a nagy változások előtt álló társadalmunkat. Zavarta a közöny, és hogy az emberek nehezen nyitnak egymás felé, valamint az a hihetetlen pazarlás, amit a bizalom és az információk hiánya okoz. Egy olyan társadalmat vizionál, amelyben a bizalom, a megosztás és az egymás segítése mellett a barátságos és nyitott hozzáállás dominál. Ez az eszme hívta életre a miutcánk.hu lokális közösségépítő oldalt, amelynek immár több mint 30.000 felhasználóval a célja egy globális társadalmi változás elindítása.

Zsíros Mihály

Sportevangelista, sportmarketing-szakember, jelenleg saját sportmenedzsment-vállalkozását építi, a Testnevelési Egyetem doktorandusz hallgatója. 15 évig futott versenyszerűen, több országos bajnoki érmet is nyert, de a nagy álom, az olimpia, nem jött össze neki. Előadásában arról mesél, hányszor kellett újraterveznie az életét, és hogyan élte meg a mélypontokat. Az is kiderül, miért annyira fontos számára a futás, és mit köszönhet neki.