+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxYouth@Budapest

2014, Mom Kulturális Központ

Program

9:30 – 11:30 A káosz: lehetőség

Fogadjuk el, hogy az élet bizonytalan, kiszámíthatatlan, komplikált, és mindenekelőtt gyors. A káosz mindig jelen van. Persze, törekedhetünk stabilitásra, de kontrollt vagy biztonságot leginkább csak saját magunkban találhatunk. Önmagunkon keresztül van lehetőségünk alkalmazkodni, elengedni, másképp gondolkodni, továbblépni, innoválni és alkotni.

 11:30 – 12:15 Beszélgetés szünet

12:15 – 14:00 A káosz: alkotás

Minél nagyobb körülöttünk vagy bennünk a káosz, annál inkább elsodor a határokig, annál inkább nekifeszülünk a korlátoknak. Ilyenkor gyakran érezzük magunkat egyedül és elveszettnek, de ha van merszünk átlépni a határokon, felfedezhetünk más, számunkra ismeretlen világokat. Sőt, akár teremthetünk, harmonizálhatunk új világokat, vagy létrehozhatunk új kapcsolódásokat. A határon túli világ talán éppen ránk vár.

14:00 – 15:00 Beszélgetés szünet

15:00 – 16:40 A káosz: egység

A káosz minden egyben, a káosz önmagában semmi. Az egyik helyzetben hozzáad, a másikban elvesz. Attól függ, mennyire merülünk el benne. Amit kicsiben veszteségként élünk meg, egy másik perspektívából lehet nyereség. Vagy fordítva. A rendszer egészében minden kiegyenlítődik és egyensúlyba kerül. Érdemes különböző léptékekben gondolkodni a káoszról!

16:40 – 17:30 Beszélgetés szünet

17:30 – 19:30 A káosz: átváltozás

A káosszal lehet együttműködni, áramolni vagy elmerülni, elveszni, lebénulni benne. Mitől függ, mikor melyik történik meg? Leginkább attól, mihez kezdünk, mit teszünk egy kaotikus helyzetben. A cselekvéshez azonban célokra van szükségünk. Kereshetünk támogatót a családban, a barátaink, a munkatársaink között, és mindenekelőtt magunkban. Az, ami megállít vagy kimozdít bennünket a káoszból, legtöbbször egy apró mozzanat.

Videók

Fejes Kriszta-Gottlieb Réka – Újrateremtések

Hajas Ádám – Pillanatról pillanatra

Heimann Zoltán – A bor, új nézőpontból

Szerethető ideálok I Jambrik Máté I

Középpontban I Katona Klaudia I

Mi várhat rád? I Lakatos Viktor László I

A kérdés kérdése I Maia és Jotám Ben-Yami I

Ha eljön… I Márkus Dávid I

Dolgozatjavítás toll nélkül I Mérő Bálint I

Sorsfordító apró tettek I Mészáros Beatrix I

Egy tál harmónia | Mizsei János

Áramlás: a remény geográfiája I Molnár Kata I

Káoszkalandok I Molnár L. Péter I

Jótékonyság: újragondolva I Papp Gábor I

Ráhangolás az összehangolódásra I Songoro Fatime I

Határterek I Szalkai Dani I

A sejtek magánélete I Tálas László I

A természet káosza és rendje I Tóth Gábor I

Világok születése I Tóth Lambert I

Te tudod a legjobban I Tóth Zsófi I

Enni, de milyen áron? I Varga Judit I

Csendélet kockákkal I Vermes Ádám Gábor I

Mi történt azóta? I Csire Géza

Mi történt azóta? I Eszes András

Mi történt azóta? I Kovács Bori

Mi történt azóta? I Kun Péter és Partali Csaba

Mi történt azóta? I Takács Viki

Fúzió I Bogdán Norbert-Rózsa Béla I

Előadók

Bogdán Norbert - Rózsa Béla

Norbert 22 éves, Nagykanizsán élő fiatal tehetség. A Snétberger Zenei Tehetségközpont egyik legrégebbi diákja, aki 10 éves kora óta foglalkozik intenzíven a zenével – elsősorban gitározik, dalokat szerez és énekel. Négy éve a felőörsi központban találkozott Rózsa Bélával, a 19 éves, nyírségi fiúval. Mindkettejüket László Attila és Snétberger Ferenc művésztanárok képezték tovább az elmúlt években. A közös munka eredménye a beás, kolompár, muzsikus cigány tradíciók és a jazz egyedi hangzású fúziója. Műsorukban Norbi és édesapja által gyűjtött népdalok feldolgozása hallható szerb és román dalok mellett.

Fejes Kriszta - Gottlieb Réka

Divattervezést tanulnak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola mesterképzésén. Alapfokú diplomájukat öltözék- és kiegészítő-tervezésből szerezték. Réka főleg variálható, építhető és flexibilis struktúrák kialakításán dolgozik, hogy kiegészítői igazodjanak a viselőjük ízléséhez és adottságaihoz. Kriszta egyedi technológiával létrehozott, saját fejlesztésű alapanyagaival dolgozik, amelyek lehetővé teszik a varrások elhagyását és vízálló tárgyak kivitelezését. Előadásukban saját tervezői munkafolyamatukat és látásmódjukat mutatják be munkáikon keresztül.

Hajas Ádám

23 éves kreatív gondolkodó, aki hisz abban, hogy a vágyálmok tudatosan megvalósíthatók. Gimnazista éveiben félszáz tudományos versenyt nyert meg, nyolc évig versenytáncolt. 20 évesen a Corvinus Egyetem Hallgatói Médiaközpontjának vezetésével bízták meg. Idén júniusban immáron független médiacsapatával és egy nemzetközi kiadóval közösen létrehozták az &U Magazint. Előadásában elmeséli, ő hogyan valósította meg álmait.

Heimann Zoltán

Borász 6 év világlátás után tért haza Szekszárdra, hogy beálljon a családi borászatba. Diákévei alatt Német-, Francia- és Olaszország legjobb borászati egyetemein tanult és számos borvidéken dolgozott és szerzett tapasztalatot. Szerinte a bort olykor túlzottan fennkölten értelmezik, ő viszont saját, színes, szagos és ízes élményeit osztja meg velünk az izgalmas „isteni” nedűről.

Jambrik Máté

Óvodás korában feltétlenül pilóta szeretett volna lenni. Ehhez képest amivel most foglalkozik, abban van pszichológia, fogyasztói magatartás, marketing, reklám és sok minden más. Diploma után pszichológusként helyezkedett el, mellette a Testkép és Marketing Projekt társalapítójaként reklámpszichológiai tabukat értelmez újra. Előadásában a női fehérneműreklámok átalakulnak, és újjáértelmezve kerülnek ismét elénk, fogyasztók elé.

Katona Klaudia

Egyetemista, rendezvényszervezőként és grafikusként is dolgozik. Kiskora óta célja a környezetében élők segítése problémáik megoldásában – többek között ezért hozta létre társaival a Pro Nobilitas ösztöndíjat a Budapesti Corvinus Egyetemen. Azt kutatja, hogy az emberek viselkedésében milyen negatív hatással jár az individuum jelentőségének megnövekedése. Előadásában elénk tárja, hogyan fordulunk el magunktól észrevétlenül, milyen akadályokat építünk, és hogyan válunk saját ellenségünkké.

Lakatos Viktor László

Ötödéves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen, ahol tanulmányai mellett aktív kutató- és oktatómunkát végez. Lankadatlanul keresi a lehetőségeket, hogy valamilyen új projektbe ássa bele magát, még ha ez sokszor racionális határokat is feszeget. Önkénteskedik, zenél és 2012 óta a Középiskolások Szabadegyetemének egyik szervezője. Előadásában e tábor missziójáról beszél.

Maya és Jotám Ben-Yami

A 15 és 17 éves izraeli testvérpár 9 éve él Magyarországon. A Lauder-Javne gimnáziumban tanulnak, és szinte minden érdekli őket: zenélnek, matekoznak, sportolnak. Kedvenc időtöltésük egy ideje az a kognitív tudományos kísérlet, amelyet a híres Sally-Anne teszt megcáfolására, magyarázatára végeztek el óvodásokkal. Előadásukban a kísérletről, és a gyereknevelést, a gyermeki gondolkodást érintő következményeiről fognak beszélni.

Márkus Dávid

Az élet és a halál küszöbén tevékenykedő 19 éves orvostanhallgató szenvedélye az esélyadás. 2000 embert tanított meg újraéleszteni, félmillió főhöz jutottak el kampányai, saját elsősegély oktató céget vezet. Foglalkozik speciális mentéssel és eltűnt személyek keresésével, jelenleg a mentőszolgálatnál önkénteskedik. Előadását hallgatva átélhetjük, milyen hatalmas varázserővel bír az esélyadás, és megtapasztalhatjuk, hogy igenis számíthatunk embertársainkra.

Mérő Bálint

Idén tavasszal érettségizett, jelenleg az ELTE Informatikai Karának hallgatója. Általános iskolás kora óta érdekli a programozás és az oktatás. Az elmúlt négy évben ez a két terület szorosan összefonódott: többedmagával három oktatással kapcsolatos applikációt fejlesztett, legfrissebb alkalmazásán jelenleg is dolgozik. Előadásában arról mesél, milyen élmények, tapasztalatok érték a közoktatásban, és miért kezdett neki épp e terület támogatásának.

Mészáros Beatrix

Reklámszakon végzett közgazdász, akinek feltehetően már az oviban is Kft. volt a jele, ugyanis igen hamar megfogalmazódott benne: jövőjét csak vállalkozóként tudja elképzelni. 27 évesen megalapította saját ügynökségét, a Mindeát, ahol csapatával mostanra már számos nemzetközi márka és intézmény közösségi média kommunikációját koordinálják. Életében fontosak az emberi kapcsolatok, a közvetlen barátságos légkör, nagyon érdekli a közösségek szerveződése, pszichológiája. Előadásával igyekszik megadni az utolsó lökést azoknak, akik nem is sejtik, hogy talán csak egy apró lépés választja el őket a sikereiktől.

Mizsei János

Az egyik legfiatalabb konyhafőnök Magyarországon, 2014-ben a Dining Guide az Év Ifjú séftehetségévé választotta. A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolába járt, sosem tanult hosszabb ideig külföldön, ennek ellenére tehetsége és kreativitása rövid idő alatt az ország egyik legjobb éttermének a konyhafőnöki pozíciójába repítette. Az iskola után közvetlenül a Stadion Hotelben dolgozott, de hamar rájött, hogy nem ez az ő világa. Mogyorósi Gábor tanítványaként a Laci Konyhába került, ezt követően Tálas Kata sous chefje lett a MÁK-ban, ahol másfél éve vette átvette a konyha teljes irányítását.

Molnár Kata

A vízdiplomácia szolgálatában a nemzetközi folyók szomszédos országainak együttműködésével foglalkozik. Kutatta a nílusi vízszabályozást, elemzőként vízjogi egyezmények alapelveivel dolgozott. Jelenleg Izrael, Palesztina és Jordánia közös kincsének, a Jordán folyónak fenntartható fejlesztését támogatja. Előadásában e speciális szakmai terület kérdéseit járja körül: Hogyan lehet igazságosan osztozni egy folyó vizén? Milyen stratégiák alkalmazhatók egyéni és közösségi érdekek ütközéséből keletkező konfliktusokra? Hogyan lehet ez a sérülékeny erőforrás egy regionális béketeremtő eszköz?

Molnár L. Péter

A Maform Stúdió alapító tagja és vezetője. Munkája során arra törekszik, hogy őszinte és valóban hasznos megoldásokat tervezzen, amelyek ötvözik a magas szintű műszaki és művészeti tudást. Célja egy olyan egyedi design irányzat kialakítása, ami folyamatosan reflektál az aktuális tudományos eredményekre és kulturális trendekre. Az előadásában arról mesél, hogyan navigált különböző kaotikus helyzetekben úgy, hogy közelebb kerüljön a céljai eléréséhez

Papp Gábor

Magyar, amerikai és holland iskolákban tanult, végzettségét tekintve közgazdász. Kilenc éve foglalkozik marketinggel és digitális üzletfejlesztéssel. Éveken keresztül dolgozott a European Entrepreneurship Foundationben, majd az iCatapultban. Imádja a digitális megoldásokat, munkája egyben a hobbija is. A racionális, üzleti gondolkodás mögött komoly társadalmi kötelességtudat munkál benne. Előadásában arra világít rá, miként lehet újragondolni a jótékonyságról és adományozásról alkotott világképünket.

Songoro Fatime

7 éves korában kezdte hangszeres zenei tanulmányait. Jelenleg szaxofonos, valamint az általa alapított összművészeti színtér, a Song-óra művészeti vezetője, producere, és az azonos című Tilos rádiós magazin műsorvezetője. Küldetése a hazai művészeti közeg ráhangolása az összehangolódásra. Előadásában arról mesél, hogyan építette fel azt a közeget, amelyben művészeti és szervezői tevékenysége zajlik.

Szalkai Dani

Dizájnerként az autizmus és más viselkedészavarok jelenségével foglalkozik – kutatásaiban autizmusbarát környezeteket vizsgál. A Miskolci Autista Alapítványnál végzett munkája a periférián mozgó – a többségi társadalom számára láthatatlan – közösségek helyzetének javítását hivatott előremozdítani. Úgy véli, hogy a dizájn komoly társadalomformáló erőt képviselhet. Előadásában a dizájner nézőpontjából mutatja be az autizmus jelenségét, valamint azt a közösséget, amelynek ő maga is szerves része.

Tálas László

Kisgyermek kora óta foglalkozik harcművészetekkel, az E-tox hallgatói munkacsoport szenior fejlesztője, és a PhD-ját írja a Debreceni Egyetemen. Munkáját nagyban inspirálják a harcművészetek tanításai és a segíteni vágyás. Előadásában biológus kutató munkacsoportja felfedezéseiről, azaz sejtek magánéletéről fog mesélni, és arról, mi köze mindehhez a harcművészetnek.

Tóth Gábor

Amióta csak az eszét tudja, rajong a természettudományokért. 11 évesen kezdett csillagászattal foglalkozni, később pedig a fizika és az informatika felé orientálódott. Szakmai gyakorlatát az Országos Meteorológiai Szolgálat Klímadinamikai szakcsoportjánál töltötte, ez idő alatt ismerkedett meg a klímakutatás alapjaival. Szabadúszó kutatóként természetes és mesterséges rendszerek időbeli fejlődését vizsgálja, elsősorban játékelméleti szempontból. Előadásában hétköznapi példákon keresztül helyezi más megvilágításba a káosz és rend dualitását a természetben.

Tóth Lambert

Gyerekkora óta játékokat készít, az egyszerű labirintustól a komplexebb társasjátékokig. Létrehozta Nemundir fantasy világát – a belőle készült szerepjáték 2007-ben meg is jelent. Jelenleg a BKF media design szakán 3D-s grafikai képalkotást és játékdesignt tanul, víziójában a digitális játékok látványvilága összeér a valós társasjátékok közösségi élményével. Előadása arról a kaotikus és izgalmas útról szól, amelyet kitalált világok megalkotásakor járhatunk be.

Tóth Zsófi

Azaz Mamzel erőssége a látszólag vesztes helyzetek akrobatikus megoldása. Ez a szemlélet biztosít számára motivációt már hat éve díjnyertes reklámszövegíróként, valamint inspirálta publikációit az Index.hu, a Cink.hu és a VS.hu oldalain. Előadásában három különböző élethelyzeten keresztül mutatja be a bátorság és a kreativitás teremtő erejét, nemcsak a munkakeresés és a szórakozás, de akár a csávózás terén is. Ahogy mondja: „Tarantino ölni tudna egy ilyen karakterért!”

Varga Judit

Az utóbbi öt év nagy részét önkéntesként töltötte: Magyarországtól az Egyesült Államokig különböző környezetvédelmi projektek megvalósításán dolgozott. Amit azonban valóban szeret, az az evés. E két kedvenc tevékenységét kombinálva, három barátjával 2012-ben életre hívta a Felelős Gasztrohős kezdeményezést, hogy közösen elterjesszék a fenntartható étkezés gondolatát hazánkban. Előadásában húslevesről, klímaváltozásról és élelmiszernek látszó tárgyakról mesél.

Vermes Ádám Gábor

Járműmérnök, a Delfti Műszaki Egyetem repülőgépmérnök mesterhallgatója, ezen kívül hobbigrafikus. Hiperrealista portréival tizennyolc éves korára elérte a papír és ceruza határait, ekkor új kihívást keresve a mérnöki pálya mellett döntött. Célja a művészi és technológiai szabadság ötvözése a repülés élményén keresztül, a repülés személyesebbé és fenntarthatóbbá tétele. Tapasztalatain keresztül mutatja be a mérnökké válás nehézségeit, személyiségünk tudatos alakítására, személyes felelősségünk felismerésére buzdít.