+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxYouth@Budapest

2012, Belvárosi színház

Program

10:00 – 11:40 Fedezd fel a lehetőségeid

Mi kell a sikerhez? Mindenekelőtt te és egy jó útirány! Ha eléggé ismered az erősségeid és a gyengeségeid, ha tisztában vagy azzal, miben vagy jó, és azt ki is mered próbálni, lehetőségek sora vár majd rád az úton, amit választottál – akár tudatosan, akár tudattalanul. A siker pedig annyiféle lehet, ahányféle ember van. Van, akinek az önmegvalósítás, van, akinek mások visszajelzése, akad, akinek a következő lépés vagy egy lépcsőfok felfelé, egy újabb probléma megoldása jelenti a sikert.

11:40 – 12:15 Beszélgetés szünet

12:15 – 14:00 

Gyermekként megismerjük valamilyennek a körülöttünk lévő világot, de miért is ne kérdőjelezhetnénk meg újra és újra? Miért kellene a dolgoknak tényleg úgy maradniuk, ahogyan korábban voltak? Sosem szabad feladni a kíváncsiságot és a kérdések feltevésének folytonos izgalmát, mert minden kérdésben ott rejlik egy újabb kihívás, a cél, amely felé érdemes elindulni, és egy újabb, talán jobb válasz, megoldás beteljesülésének ígérete.

Mentor: Dr. Kádas Péter

14:00 – 15:00 Beszélgetés szünet

15:00 – 16:30 Együtt hatásosabb!

A siker mindig egyéni és egyedi – az a kérdés, te miért csinálod? De ami lelkesít, ami a szenvedélyeddé, elkötelezettségeddé válik, azt másnak is meg tudod mutatni, azt másokkal is meg tudod osztani, azt tovább tudod adni. A siker együtthatója az ember, aki értéket teremt, aki vállaltan új utat mutat, aki másoknak is lehetőséget teremt és felelősséget vállal. Mások tükrében sokszorozódik meg egy tett, egy gondolat ereje, és a hatás csak így lesz teljes!

Mentor: Rónai-Horst László

16:30 – 17:15 Beszélgetés szünet

17:15 – 18:45 

Az alkotás összesűrűsödött pillanatában benne van az élmény, az élvezet, az izgalom. Mindabból, amit addig tapasztaltál, láttál, tanultál, átéltél, leküzdöttél, egyszerre megszülethet valami új. Ahhoz, hogy megéljük az alkotás erejét, meg kell állnunk egy pillanatra csodálni azt, ami létrejön, ami kiteljesedik. A siker éppen ilyen alkotás – alkotó és alkotása összhangja, jelenléte talán csak egyetlen pillanatban, talán hosszan tartó jóérzésben, előre mozdító lendületben.

Mentor: Szörnyi Krisztina

 

Videók

Bogár Bence – Pályázz előadónak!

Takács Viktória – Pályázz előadónak!

Krajcsó Nelli, aki szerint egyensúly nélkül nincs siker

Lantai-Csont Gergely aki szerint alázat nélkül nincs siker

Hangok nélkül nem megy – Hangok nélkül nem megy

Csire Géza – Csak le akartam ülni!

Dr. Meskó Bertalan – Egy geek orvos harca az orvoslással

Eszes András –  Hogy kerültem ide

Gyarmati Anna – Ketten – A hegy és én

Andy Zhang – Gondolkodás keretekkel

Bognár Péter – Siker névtelenül

Csóti Janka – A kapcsolat tőke

Kertész Anna – Felelősen vállalt szavak

Kovács Bori – Hátamon a világom

Krajcsó Nelli – Lassúság: lehetőség a teljességre

Langmár Péter – Demokratizálni a kreativitást

Lantai-Csont Gergely – A siker relatív – történetek Afrikából

Lebhardt Olivér – A töténet ereje

Mata Juli – Jankó Anna – Oravecz Juli – Fiók helyett appstore-ba!

Sárosi Róbert – X=X*Y

Szabó Balázs – Te vagy a (m)érték!

Szebenyi Dávid – Élet a komfortzónákon túl

Temesi Bálint – Az én sikerem, a te sikered, a mi sikerünk

Tőgyi Balázs – Organikus tudástár

Tóth Árpád – Együtt. Művészet csapatostul

Váró Péter – A siker élmény

Vomberg Ádám – A repülés élménye

Előadók

Andy Zhang

21 éves sorozatvállalkozó, akinek vállalkozásai mellett sikerült megtapasztalnia a nagyvállalati fegyelmet is. Ambíciójának megfelelően kreatív kommunikációs területen helyezkedett el, ami olyan emberközeli kreatív teret ad, ahol állandóan talál izgalmas kihívásokat. Az embereket, a különféle személyiségeket nagyon izgalmasnak találja, és próbálja mások szemszögéből is látni a dolgokat, és ebből az egyéni értékek mellett gyakran univerzális dolgokat leszűrni. Pontosan ilyesmiről szeretné megosztani megfigyeléseit és gondolatait: a fizikális és mentális határokról.

Barabás Lőrinc

Barabás Lőrinc trombitás az Eklektric nevű, egyedülállóan sikeres jazz-funk-pop zenekarának 2010-es leállása után szólóban folytatja tovább. Szó szerint, ugyanis legújabb produkciójában egyedül áll a színpadon, és egy loop station segítségével megsokszorozza trombitája hangját, különböző zenei funkciókban. Bár Lőrinc eddig is híres volt arról, hogy műfajok és korszakok széles skáláját jeleníti meg zenéjében, a looperrel való játszadozás még szélesebbre tárja a kapukat: zajok, zörejek, a hangszer ritkán hallott, hallatott effektusai keverednek groove-os témákkal, harmóniákkal, olykor könnyedebb, olykor progresszívabb dallamokkal.

Bognár Péter

Már gyerekkora óta tudta, hogy olyan pályát fog választani, ahol emberekkel foglalkozhat és segíthet másokon. 17 évesen találkozott először mentőkkel, ekkor döntötte el, hogy ő is ezt a hivatást választja. Nem vették fel az orvosi egyetemre, így mentőápolóként dolgozott, közben szakápolói végzettséget szerzett, tűzoltóként önkénteskedett, majd csatlakozott a keresőkutyás mentőkhöz. Később a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán tanult tovább mint mentőtiszt, jelentkezett a Mentőmotoros Szolgálathoz, ahol azóta is dolgozik. Az ő feladatuk a beteg állapotának stabilizálása, ellátása, amíg a mentőautó kiér a helyszínre. 2011-ben a III. kerületi önkormányzattól, „Óbuda közbiztonságáért” díjat kapott. Ma már a mentőmunka mellett, végzős orvostanhallgatóknak tanítja a mentőmunkát.

Csire Géza

Csire Géza imádja az átalakítható dolgokat és különleges szerkezeteket, ezekből PhD-zik a BME-n. A Maform design stúdió alapítója és terméktervezőjeként tárgyakat alkot. Szabadidejét is ennek szenteli, ezen jár az agya, ezeket rajzolja és építi. Első terméke fél év alatt Ázsiától Amerikáig 11 ország piacán lett sikeres. A konferencián fotelágya történetét meséli el.

Csóti Janka

Marketingszakos közgazdász, az Uniomedia PR ügynökség online kommunikációs igazgatója. Tanulmányait a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen és a Lodz Academy of International Studies-on végezte. 2006 óta magyar, nemzetközi és külföldi reklámügynökségeknél dolgozik online és digitális kommunikációs területen. Külföldi gyakorlatot az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában szerzett. Életében kitüntetett szerepet játszik a kapcsolatépítés. Tapasztalatai szerint az üzleti életben a siker meghatározó tényezője a networking. Előadása arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki hálózatokban él, amit érdemes tudatosan kezelni.

Dr. Meskó Bertalan

Orvosi genomikából PhD-zik, a nemzetközi díjnyertes blog, a Scienceroll.com bloggere. A világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának (thecourse.webicina.com) oktatója. A Wall Streeten is kiállított Webicina.com, orvosi kurátor weboldal alapítója. Rendszeresen tart előadásokat nemzetközi konferenciákon beleértve a Yale, a Stanford és a Harvard Egyetemeket. A Healthspottr.com beválasztotta a Future Health Top 100 listájába. Számos publikációja jelent meg, többek között a New York Times, a TIME magazin, az Al Jazeera és a Wired Science lapjain. Célja hogy forradalmasítsa az orvosi kommunikációt.

Eszes András

Gépészmérnök hallgató a BME-n. Általános iskolás kora óta érdekeli a fizika és a gépészet. Már gyerekkorában megtanult bánni a fával, amelyet a fémmegmunkálás követett. Középiskolában fizikai mérőműszereket épített, amelyekkel képes volt pontos mérések végrehajtására. Addig megszerzett fizikai, gépészeti és anyagismereti tudására alapozva épített egy cyclotront, ami egy fajta részecskegyorsító. Az egyetem mellett már aktív dolgozóként is igyekezett minél több gyakorlati tudásra szert tenni, majd bekerült a CERN-be, ahol az SPS gyorsító LIU upgrade program egyik tagjaként egy mérőberendezés kivitelezését kapta feladatul, amelyet hamarosan befejez.

Gyarmati Anna

19 éves snowboard junior világbajnok, a Skihandelsschule tanulója, hétszeres magyar bajnok, és 3 éve vesz részt nemzetközi versenyeken. Optimizmusával és kitartásával sérülései ellenére is sikeresen tör előre a nemzetközi ranglistákon. „Soha ne add fel” – ez az életfelfogás viszi folyamatosan előre. Előadásával szeretné bebizonyítani, hogy kellő akaraterővel és munkával bárhonnan, bármit el lehet érni.

Haidegger Tamás

A Műegyetemen űrrobotkarok irányításából szerezte villamosmérnöki diplomáját, majd egy agysebészeti robot fejlesztésébe kapcsolódott be a Johns Hopkins Egyetemen, és doktori téziseit sebészrobotikából és távsebészetből írta. Jelenleg adjunktusként dolgozik a BME-n, az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology munkatársa, az Óbudai Egyetem iRobottechnikai Központjának tanácsadója, az IEEE Robotikai Társaságának bizottsági elnöke és számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet önkéntese. Mégis legtöbb idejét, energiáját az orvosi kézhigiénia ellenőrzésére alapított spin-off vállalkozással tölti; célja hogy felszámolja a kórházi fertőzéseket.

Horváth Erika és Kertész Máté

Horávth Erika19 éves bagi lány. Egy éve a BAGázs Közhasznú Egyesület önkéntes mentora, egy 8 éves bagi gyereket segít. Jelenleg középiskolába jár, ahol varró szakmát tanul. Szeretne érettségizni, és az az álma, hogy jogász legyen.

Kertész Máté végzős pszichológushallgató az ELTE-n. Közel 2 éve a BAGázs Közhasznú Egyesület tagja, a 2012-es bagi nyári tábor egyik szervezője, egy, a helyi romatelepen élő fiatal fiú mentora. Csillapíthatatlan kíváncsisággal és a megértés vágyával közeledik a különféle emberek, életformák, közösségek felé, keresi az azonosat a különbözőben.

Juhász-Horváth Linda

Barátai szerint álmodozó, pedig csak örök optimista. Hisz az ember kreatív erejében és a folytonos megújulásban. Környezetpolitikát tanult a Közép-Európai Egyetemen, elkötelezett híve a mindennapi fenntarthatóságnak. 2011 tavaszán férjével belevágott egy őrült projektbe: egy önellátó, újrahasznosított, dunai lakóhajó megépítésébe. Előadásában az álmok erejéről, a változtatás nehézségéről, a megvalósítás öröméről fog beszélni.

Kertész Anna

Újságíró, szerkesztő, Tilos rádiós. 2009-ben életre hívta a Humana magazint, amely Magyarország első és egyetlen emberi jogokkal és társadalmi kérdésekkel foglalkozó, fiatalok által szerkesztett folyóirata. A rasszizmus, a felületes vélemények és a sztereotípiák ellen harcol havi filmklubjában és heti rádióadásában, a Kontúrban is. Fiataloknak szervez ingyenes újságírói és rádiós képzést, hogy megismerhessék a felelősségteljes riporteri lét és szerkesztés alapjait, és megérezzék, mekkora súlya van minden papírra vetett gondolatnak. Hiszi, hogy a világ nem fehér és fekete, és tesz is érte, hogy ezt minél többen felfedezzék. Munkája elismeréseként idén Szegő Tamás emlékéremmel jutalmazta a MÚOSZ szervezete.

Kovács Bori

2009-ben az ELTE angol szakán, majd 2012-ben a MOME formatervező szakán végzett a társadalmi problémák iránt elkötelezett tervezőként. 2010 óta aktív tagja a MOME fenntarthatósági kutatócsoportjának, az EcoLabnak, akik hátrányos helyzetű közösségek életében kívánnak pozitív változásokat elérni a tervezés és a design eszközeivel. Diplomamunkáját, a CÓKMÓK-ot az állami gondozott gyerekek életének megismerése után önállóan készítette. Olyan terméket és szolgáltatást tervezett, amely közösségteremtő erővel bír a családokban és az állami gondozásban felnövő gyerekek között is.

Krajcsó Nelli

A Slow Budapest alapítója, vallja, hogy egyensúly nélkül nincs siker. Az egyensúlyhoz pedig lelassulás nélkül nem juthatunk el. Az előadásában arról fog beszélni, hogyan hozhat minőségi javulást mindenki életébe a szabadon választott lelassulás, reagálva a mai modern társadalmak problémájára: a túlhajszoltságra, a túlpörgésre és arra, hogy sokan kiüresedettnek érzik az életünket. Mindezt nem rébuszokban, hanem konkrétumokkal alátámasztva fogja bemutatni.

Lángmár Péter

Pályáját fotósként kezdte, ám hazai és norvégiai médiaművészeti tanulmányai mellett új irányokat keresett. A BME-n üzleti képzésbe kezdett, valamint dolgozott a Ludwig Múzeumban és a Párizsi Magyar Intézetben. Társaival megalapította a Kontra Műhelyt, ahol művészek és társadalomtudósok közös munkáját segítette. Szakterülete a digitális eszközök és a közösségi web hatására átalakuló, demokratikus és részvételi kultúra. Az American University of Paris-on is ilyen irányú tanulmányokat folytatott, majd a Harvardhoz köthető ArtScience Labs innovációs műhelynél szerzett tapasztalatot. Vízióját jelenleg egy játékos és kollaboratív multimédia webalkalmazáson, a Brickflow-n keresztül kívánja megvalósítani.

Lantai-Csont Gergely

Bár közgazdászként végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, az elmúlt fél évtizedben a fotográfiának, mint alkalmazott művészetnek élt. Kezdetben magyarországi nemzeti parkokban bontogatta szárnyait, madarakat fényképezve, ma azonban kizárólag afrikai kultúrantropológiai témák megörökítésével foglalkozik. Expedíciói zárt közösségek, kultúrák, vallások, szekták, társadalmi problémák és környezeti jelenségek mélyére engednek betekintést. Alkotásaival a legnagyobb haza magazinok, többek között a National Geographic Magyarország hasábjain lehet találkozni.

Lebhardt Olivér

Újságíró, főszerkesztő, database journalist, a MOHA összegyetemi magazin társalapítója. Azt kutatja, hogyan lehet bonyolultabb összefüggéseket és folyamatokat úgy elmesélni, hogy azok ne csak egyszerűen közérthetővé, hanem várakozással, feszültséggel teli, inspiráló történetekké váljanak. Saját magazinjában igazi csapatmunkával a legszárazabbnak tűnő nemzetközi ösztöndíjleírást is élettel tölti meg, inspiráló példákkal körbebástyázva, tágabb értelemben vett emberi motivációkat feltárva és kulturális kontextusba helyezve azt. Előadásában az angolszász storytelling, a vizuális kommunikáció, a szemiológia (jeltan), az ikonológia és a hagyományos retorika eszközeivel keresi a jó történetek kulcsát a magazinkultúrában.

Mata Juli, Jankó Anna, Oravecz Júlia

Mata Juli írói ambícióit cserélte dizájnra, hogy ne csak megfigyelőként, de tevőlegesen is változtathasson a körülötte lévő világon, majd külföldi kalandozásai után haza hozta és itt kamatoztatja a tanultakat.

Jankó Annát az unalomig ismert városunk fel nem ismert értékeinek kutatása, felélesztése vonzza, ezért keresett alternatív utakat a művészettörténet és német szak elvégzése után. Együtt kezdtek bele egy interdiszciplináris projektbe, amely során megtanulták, hogy az oktatáson túli innováció csak kitartással, önbizalommal, konstruktív kritikán nyugvó kompromisszumokkal juthat el a koncepciótól a megvalósulásig.

Oravecz Júlia bölcsész tudását kiegészítve a MOME menedzsment képzésével elsősorban közösségépítés és társadalmi hasznosság vezérelte, tervezői szemléletet is integráló projektek szervezésével foglalkozik.

Sárosi Róbert

Az erLab csapat alapítója, vezetője és a Build&Lead díjnyertes mobiljáték tervezője. Csapatával kreatív technológiák (augmented reality, videomapping, mobilappfejlesztés, adatvizualizáció) marketing célú alkalmazásán dolgozik. Nagyon inspirálja a technológia és a művészet találkozása, ezért is imádja a munkáját. A sikerekről, amelyekben része volt, sosem egyéni sikerként gondolkozik, hanem úgy, hogy az a csapat érdeme. A csapaté, akik együtt képesek a produktív alkotásra. Célja, hogy saját példáján keresztül motiválja a kortársait az alkotás szeretetére.

Szabó Balázs

A társadalomtudományok területén kezdte karrierjét, jelenleg menedzsment tanulmányait fejezi be a CEMS Masters in International Management programban. Balázs a nemzetközi lehetőségekkel rendelkező induló vállalkozásokat segíti a világ szinte minden táján. Az első Hungarian Innovation Day főszervezője, amely mögé olyan jelentős szervezetek sorakoztak fel támogatóként, mint a Brit Kockázati és Magántőke Egyesület, valamint az EBRD. A „Jövő vezetője” elismerésben részesült Hágában a World Foresight Forumon, Olaszországban az Ambrosetti Forumon, Szentpéterváron a St. Petersburg International Economic Forumon valamint Moszkvában az Open Innovations Forumon. Célja, hogy országhatárokon átnyúló összefogással olyan üzleti kultúrát teremtsen, amelyben hozzásegíti a fiatalokat, hogy a legnagyobb akadályt, a saját maguk által teremtett korlátokat leküzdjék.

Szebenyi Dávid

21 éves, jelenleg a Solid Studio grafikusa. Stílusa korai street artos gyökereiből ered, amivel hamar sikereket ért el. Szabadúszóként itthoni és külföldi dizájncégekkel dolgozik, illetve barátjával audiovizuális előadásukkal járják az éjszakát. Gondolatait azoknak ajánlja, akik szeretnének egyedit alkotni, vagy ha már meg is tették, kamatoztatni szeretnék azt a saját erejükből.

Temesi Bálint

Végzős közgazdászhallgató a Budapesti Corvinus Egyetemen, jelenleg az egyetem mellett üzleti tanácsadóként is dolgozik. 2010 óta folyamatosan szerepet vállal a FAKT Szakkollégium működtetésében, 2012 júniusa óta elnökként. A szervezeten belüli életútja során sokszor kellett megváltoztatnia sikerről és vezetésről alkotott elképzeléseit, a különböző vezetői szerepeknek megfelelően. Előadásában a kollektív siker példájaként beszél a FAKT által létrehozott Egyetemisták a Pénzügyi kultúráért projektről és arról, hogy egy kreatív szakmai közegben hogyan válik mindenki számára sikerré a közösség bármely tagjának egyéni sikeressége.

Tőgyi Balázs

A környezettudatos életmód és a méltányos közösségi életforma alternatív alkalmazásainak elkötelezett kutatója. Önkéntes munkája fókuszában a természeti, társadalmi és gazdasági problémákra adható valós és fenntartható megoldások állnak. Előadását, az élet dolgait ok-okozati összefüggésein keresztül bemutató organikus tudástár bemutatásának szenteli.

Tóth Árpád

Zenészmentes családba született, édesanyja lefekvés előtt énekelt neki, amit már akkor is nagyon szeretett. Körülbelül 10 éves korában megérintette az együtténeklés varázsa. Attól a pillanattól kezdve a zenének él, vargabetűk nélkül járta ki az iskolákat (Rádió Gyermekkórus, Bartók Konzervatórium, Zeneakadémia és DLA), és azóta azon munkálkodik, hogy így vagy úgy, de minél több embernek megmutassa: énekelni nem ciki, közösségben alkotni nem dedós, sőt, kórusban énekelni valójában egyenesen menő!

Váró Péter

Ötvösség, formatervezés, tipográfia, UI, UX, DIY és OpenSource – ezek foglalkoztatják nap mint nap, miközben új formaalkotási lehetőségek után kutat a virtuális tér és a valóság határán. Világnézetére a jazz, a teológia, a pszichológia és a klasszikus sci-fi irodalom is nagy hatással van. Jelenleg Devsigner nevű startupján dolgozik a Kitchen Budapest inkubáltjaként, emellett pedig a MOME-n tanít digitális tárgyalkotást. Meglátásai az ötletről, inspirációról, motivációról és a megvalósításról szólnak.

Vomberg Ádám

19 éves, 9 éve repülőmodellező. Úgy érzi, a modellezésen keresztül a technika és az ember a legtermészetesebb módon teremt kapcsolatot. Fontos számára a kitartás, a pontosság és a széleskörű technikai ismeretek elsajátítása, ezek segítették hozzá a versenyeken és bemutató repüléseken aratott sikereihez. A modell nélküle csak egy halom drága „műanyag holmi”, amikor azonban a levegőbe emelkedik, együtt olyan dolgokra képesek, ami szokatlan és felemelő élményt nyújt a közönségnek.