+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

TEDxBudapestSalon

2019 Budapest, Bakelit Multi Art Center

 

Program

Different Perspectives – Turning the invisible into visible

Eltérő Nézőpontok – Láthatatlanból látható

Úgy tudunk a legjobban boldogulni, ha jobban megismerjük önmagunkat és megértjük korunk legfontosabb és életünket legnagyobb mértékben befolyásoló tényezőit. Csak akkor lehetünk döntésképesek, ha ismerjük és megértjük a világunk működését, így lehetünk képesek arra, hogy intelligens döntéseket hozzunk, kevésbé essünk áldozatul a demagógiának. Marie Curie mondta „Az életben nincs mitől félni, csak mindent meg kell ismerni”. És most minden korábbinál nagyobb lehetőségünk van, hogy többet értsünk és kevésbé féljünk.

I. SZEKCIÓ: TÖBBET ÉRTENI // KNOWING MORE

dr. Porkoláb Imre, ezredes – A csúcsteljesítmény és kreativitás ősrégi receptje
dr. Szegedi László, idegsebész – Angyalok Malawiban – Fekete Afrika egy misszionàrius szemèvel
dr. Litkai Gergely, Karinthy-díjas humorista – Mi közöm hozzá?
dr. Polyák Gábor, egyetemi docens – Demokratizálhatók-e a tények?
dr. Molnár Orsolya, evolúcióbiológus – Ki a következő?

 

II. SZEKCIÓ: AZ IDŐ PERSPEKTÍVÁJA // THE PERSPECTIVE OF TIME

Előadás és beszélgetés Philip Zimbardoval

Philip George Zimbardo olasz származású amerikai pszichológus, szociológus, író, kutató, egyetemi tanár. Kutatási területe Elsősorban az emberi agresszió. Szerinte a rossz környezet a jó emberekből is kihozhatja a rosszat. Az ezzel kapcsolatos, 1971 ben végzett stanfordi börtönkísérlete miatt lett világszinten ismert, melyről több film is készült az elmúlt évtizedekben. Számos könyv és tanulmány szerzője. Zimbardo foglalkozott az időérzékelés kérdésével is, erről szól a John Boyddal közösen írt Időparadoxon Hasznosítsuk újra a tegnapot, élvezzük a mát , és legyünk úrrá a holnapon! című könyve. Részben az Abu Ghraib börtönben történtek hatására a hétköznapi hősiesség kérdéskörével kezdett foglalkozni, vagyis azzal, hogy hozható ki az emberekből egy tudatosabb, másokért tevő ember. Ez ügyben egy alapítványt is létrehozott Heroic Imagination Project néven, és egy 6 modulból álló oktatási programot dolgozott ki. A hétköznapi hősiességgel foglalkozó programját Magyarországon a Hősök Tere Kezdeményezés adaptálja és oktatja, amelynek Zimbardo is társalapítója.

//

A professor emeritus in psychology at Stanford University, and creator of The Stanford Prison Experiment. Dr. Philip Zimbardo has spent over 50 years teaching psychology. Among his books are: Psychology and Life and also Core Concepts in Psychology– textbooks, Shyness, The Lucifer Effect, The Time Paradox, The Time Cure, and most recently, Man Interrupted. His current research looks at the psychology of heroism, asking: “What forces push some people to become perpetrators of evil, while others act heroically on behalf of people in need.” As founder and president of the nonprofit foundation, Heroic Imagination Project (HIP), he does trainings globally in schools, institutions, and businesses. (http://www.heroicImagination.org). In Hungary he is the co-founder of the Hősök Tere Initiative. https://hosoktere.org/