+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

A SZEMÉLYES RÉSZVÉTEL HELYSZÍNE MEGTELT

Online még lehet jelentkezni!

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia szerepe egyre inkább növekszik a világunkban, és a jövő már ma elkezdődött ebben az értelemben. Az üzleti világban, az oktatásban, a gyógyászatban és más területeken is egyre nagyobb szerepet kapnak az automatizálási és digitalizációs megoldások. A mesterséges intelligencia használata segíthet a hatékonyság és az innováció növelésében, de ugyanakkor fontos a technológiai fejlődés és a humán értékek egyensúlyának fenntartása is.

A jövő felé vezető úton fontos, hogy a digitális technológiák és a mesterséges intelligencia irányításában az emberi szempontok legyenek a középpontban. A jövő sikerét ma kell megterveznünk és ez azon múlik, hogy megértsük és alkalmazni tudjuk az MI fejlesztésének környezeti és társadalmi hatásait.

 

Program

16:00 – regisztráció

16:30 – 16:30 – megnyitó

16:35 – 16:55 – Szabados Levente: Gondolkodó gépekkel gondolkodni: Mit tanulhatunk saját elménkről?

A mesterséges intelligencia felemelkedése során fedezzük fel a gépek és az emberi elme kölcsönös tanulásának mélységeit. Hogyan formálja az MI a reflexiónkat, és mi a szerepe a saját tudatosságunknak az AI korszakában?

16:55 – 17:15 – Kovács Gergely: Ember és Gép: a holnap valóságának alakítása

Konvergencia ponthoz érkeztünk – a virtuális ökoszisztémák és a mesterséges intelligencia a következő években teljesen átformálja az életünket.

17:15 – 17:35 – Dr. Kapitány-Fövény Máté: Ember a robot tükrében – Az érzelmek algoritmusai

Emberlétünk esszenciája: érezni. Mégis előfordulhat, hogy a mesterséges intelligencia az érzelemfelismerésben is felülmúl bennünket? És vajon mivel jár, ha ezt a készségünket is teljességgel átruházzuk az automatizmusokra? Az előadás során többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

17:35 – 18:05 – szünet

18:05 – 18:25 – Dr. Erdős Sándor: Gyerekek a virtuális világban

A szülő-gyerek kapcsolat virtuális térben is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a modern világ számos veszélye leselkedik gyerekekre az online térben. A fiatal digitális kalandorok számára szükséges a felfedezésben való segítség, de mit tehet a szülő, ha nehezen tud lépést tartani a technológia fejlődésével?

18:25 – 18:55 – Welier Péter: Szintetikus képek és az emberi művészet

A művészet mindig élt a technológia fejlődése nyújtotta új lehetőségekkel. A korábbi technikák nem tudták helyettesíteni az embert, ma viszont a gép és a művész hierarchiája a mesterséges intelligenciának köszönhetően megbomlott. Hogyan viszonyuljunk a szintetikusan előállított képekhez, hogyan pozicionálja magát ma egy művész, ha releváns akar maradni.

18:55 – 19:40 – kerekasztal beszélgetés: Joós Andrea, Pohly Ferenc, Dr. Porkoláb Imre: AI: elég okosak vagyunk-e a mesterséges valósághoz?

Eléggé okosak vagyunk-e ahhoz, hogy az AI által vezérelt mesterséges valóságban eligazodjunk? A kérdés az, hogy az AI segíthet-e átlépni a határainkat, vagy esetleg meghatározza azokat a határokat, amelyeken belül maradunk?

 

 

HELYSZÍN:

The Workshop

Budapest, Paulay Ede utca 16., 1061

Joós Andrea

International Business School
Chief Communications Officer

Kommunikációs vezető, aki pályája során előbb a média, majd az oktatás területén tapasztalt és tanult rengeteget, hála mentorainak valamint saját hibáinak és kudarcainak. Dolgozott a hazai médiában tudománykommunikátorként, televízióban, rádióban, podcastban szerkesztőként és műsorvezetőként is. Bőséges tanári, tréneri és előadói tapasztalattal rendelkezik a kommunikáció, az oktatásmódszertan területein, valamint a tudománynépszerűsítés és az alternatív oktatás gyakorlataiban. Jelenleg az IBS-en Chief Communications Officer-ként segíti az intézmény külső és belső kommunikációját.

Pohly Ferenc

Product owner, Leopoly

A Magyar Narancs egykori újságírója az elmúlt húsz évben az online üzlet minden területén dolgozott: éveken át foglalkozott digitális stratégiával, webfejlesztéssel, tartalomgyártással, digitális marketingkommunikációval és startupokkal egyaránt. Vele indult az ős-Origo, a 197.hu, a VS.hu, az első hazai internet reklámok. Az utóbbi években digitális üzletek tanácsadója, MI startup vezető, podcaster (Meti Heteor, csúnyarosszmajom, Láncreakció), ma pedig VR és 3D fejlesztések irányítója.

Dr. Kapitány-Fövény Máté

klinikai szakpszichológus, adjunktus

Több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén. Hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat. Emellett újszerű, játékalapú prevenciós programok kidolgozását vezeti. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, illetve a Magyar Addiktológiai Társaság elnökségének. A Kentaur a terminálban című novelláskötet, A terapeuta esetei sorozat Függőben – Az alkoholizmus lélektana, az Ezerarcú függőség, valamint a
Holnap című kötetek szerzője

Kovács Gergely

VIKI – Védelmi Innovációs Kutatóintézet – XR kutató 

Kovács Gergely 2022-ben szerzett abszolutóriumot a Katonai Műszaki Doktori Iskolán, kutatási területe az immerzív XR technológiák, 20 éves tapasztalattal rendelkezik digitális projektek vezetésében, ebből 10 évet az MR/VR területén töltött. Több kormányzati projektben is dolgozott digitális fejlesztéseken, kutatási területei az MR/VR technológiák, köztük a virtuális ökoszisztémák működése és az XR lehetőségei a védelmi szférában. Munkája mellett felsőoktatási intézményekben tart előadásokat az XR technológia alkalmazásának lehetőségeiről és nagyvállalatok vezetőit készíti
fel a legújabb digitális trendekből.

Szabados Levente

Frankfurt School of Finance and Management Docens, Neuron Solutions Vezető tanácsadó

Gépi tanulási szakemberként és technológiai igazgatóként szerzett tapasztalatain alapulva Levente nemzetközi egyetemi és magánoktatási környezetben tanítja, technológiai tanácsadóként pedig gyakorlatban alkalmazza a gépi tanulás módszereit, véleményvezérként pedig széles körben próbálja felhívni a figyelmet a modern mesteréges intelligencia rendszerekben rejlő gazdasági, társadalmi és önmegismerési lehetőségekre.  Bővebben: https://www.linkedin.com/in/levente-szabados-ai/

Weiler Péter

Képzőművész

Weiler Péter a rendszerváltás generációjának művésze. Munkái egyszerre táplálkoznak a szocialista múlt és az internetre épülő kapitalista világunk abszurd egyvelegéből. Weiler művészetének központi eleme a történetmesélés, a valóság és a képzelet kibogozhatatlan összefonódása adja a képek sajátos hangulatát.

Weiler képeiben a hiány és a magány, a lemaradó részletek, a történetből hiányzó elemek és szereplők legalább annyira fontosak, mint a megjelenített tartalom.

Weiler 2021-ben szerezte meg MFA mesterdiplomáját a New York-i School of Visual Arts Egyetemen. Jelenleg doktorandusz a MOME DLA multimédia művészet szakon. Kutatási területe az emberi kreativitás a Mesterséges Intelligencia árnyékában.

Dr. Porkoláb Imre

Védelmi innovacióért felelős miniszteri biztos

Hazai katonai felsőfokú tanulmányait követően a 270 éves múlttal rendelkező Sandhurst-i Királyi Katonai Akadémián végzett, ezt követően több hazai katonai és civil egyetemen szerzett másoddiplomákat, és PhD fokozatot. Katonai karrierjét 1993-ban kezdte, hadszíntéri szolgálaton vett részt az Iraki Szabadság-hadműveletben, valamint Afganisztánban, és karrierje nagy részét a Magyar Honvédség különleges műveleti képességének megalkotásával és fejlesztésével töltötte.

2011 júliusától az USA-ban, a NATO Stratégiai Transzformációs Parancsnokságon teljesített szolgálatot, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozott, ahol az amerikai egyesített vezérkarral, a Védelmi Minisztériummal, illetve a Washingtonba települt kiemelt kutatóintézetekkel tartotta a kapcsolatot. Amerikai tartózkodása alatt elvégezte a Harvard Egyetem felsővezetői tanfolyamát, illetve a Stanford Egyetem szervezeti innováció szakát.

2018 óta a Magyar Honvédség védelmi innováció terén végzett átalakító munkáját vezeti, 2022 októberétől a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Innovációért felelős Miniszteri Biztosa, amelynek keretében Magyarország védelmi innovációs stratégiájának kidolgozásáért és a régió védelmi innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséért felel. 2022 decemberében az Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, NATO DIANA) igazgatótanácsának elnökhelyettesévé választották és 2023. februárjától a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A különleges műveleti képességfejlesztés kapcsán a gerillaharc és a terrorellenes hadviselés szakértője, az ehhez kapcsolódó vezetéselméletet – a hagyományostól eltérő küldetés alapú vezetést –, a V.U.C.A. környezetben sikeres változásmenedzsmentet, illetve a szervezeti átalakítás innovatív módszereit és annak az üzleti életben való alkalmazhatóságát kutatja.

Dr. Erdős Sándor

OncoVR alapító, gyermekpszichiáter szakorvosjelölt

Mindig is érdekelt a technológia és a videojátékok világa. Orvostanhallgatóként mindig foglalkoztatott a kérdés, hogy a technológia iránt érzett szenvedélyemet és a leendő hivatásomat hogyan tudom értékteremtésre felhasználni. Így született meg 2017-ben az OncoVR program, amelynek célja, hogy kórházi kezelés alatt álló, főként daganatos gyermekek mentális egészségét támogassa virtuális valóság (VR) segítségével. 2020-ban készült el az OncoVR kalandjáték, amely egy kifejezetten kórházi felhasználásra készült szoftver. Klinikai kutatásokat végzünk, hogy jobban megismerhessük a VR gyermekek lelki egészségre gyakorolt hatását, valamint pszichológusokkal dolgozunk együtt, hogy egy napon az egészségügyi ellátás részeként tekinthessük a virtuális valóságra. Az OncoVR fiatal egészségügyi szakemberekből álló csapatának missziója, hogy a virtuális
valóság egy napon receptre felírható digitális terápia legyen.