+36 1 436 2449 info@tedxy.hu

A modern kor szülői előtt álló kihívások merőben eltérnek az előző generációk tapasztalataitól. Hogyan lehet megfelelően felkészíteni a gyerekeket egy olyan jövőre, amelynek kontúrjai még csak homályosan sejlenek fel előttünk? Milyen eszközökkel és tudással láthatjuk el őket, hogy ne csak megállják a helyüket, de sikeresek is legyenek az állandóan változó világban? A válasz egyszerű: a 21. századi készségek és kompetenciák elsajátításával.

Képzeljük el, ha mi lennénk 10 évesek: milyen játékokkal játszanánk, mit tanulnánk, milyen álmokat kergetnénk, és hogyan találnánk meg a helyünket egy végtelenül digitális világban? A változások szédületes sebessége körülvesz bennünket, de mi azt valljuk, hogy a legértékesebb, amit tehetünk, az a gyerekek felkészítése egy ismeretlen jövőre. Ahelyett, hogy egyedül hagyjuk őket álmodozni, közösséget építünk köréjük. A kihívás összetett, de ki mondta, hogy nem írhatjuk át együtt a jövőt?

A szülői szerep mindig is jelentős kihívásokkal járt, most azonban olyan kérdéseket vet fel, amelyekre korábban nem kellett válaszolni. A statisztikák szerint a jelenlegi általános iskolások 65%-a olyan munkát fog végezni, ami ma még nem létezik. Ez a jövő legnagyobb kihívása: egy állandóan változó, bizonytalan környezet, amelyhez nem alkalmazhatók a régi módszerek.

Nemrég egy diploma két évtizeden át garantálta a friss tudást, ma ez az időtartam öt évre zsugorodott. Ez azonban, izgalmas lehetőség, is: felgyorsult világunkban folyamatosan bővülő tudásunk és készségeink új távlatokat nyitnak meg előttünk. A jövő talán ködösnek tűnhet, de a 21. századi készségek és képességek minden helyzetben útmutatást és biztonságot nyújtanak gyerekeinknek. A változás üteme tehát nem korlátoz, hanem inspiráló társunkká válik az ismeretlen felfedezésében.

Az Edisonplatformmal közös szervezésben valósul meg a TEDxYouth@Budapest idei eseménye.

Program

 

16:00-16:30 – regisztráció

16:30 – megnyitó

16:35 – 16:55 –Dr. Borsos Dorottya: Aki mer az nyer – kompetenciákkal a 21. században

A világunk gyorsulása és átalakulása egyre jobban a 21. századi kompetenciák szükségességét hangsúlyozza. Mind a gyerekeink, mind a mi sikerünk kulcsa a rugalmasságunkon, kreativitásunkon, kitartásunkon és a kapcsolódó kompetenciák gyakorlati használatán múlhat. Valóban nehezen értjük meg ezek fontosságát itthon, így még nehezebben tudjuk átadni azt a következő generációnak?

 

16:55 – 17:15 – Porkoláb-Minarik Annamária: Virtuális világok, valós gyermekek: A digitális nevelés kihívásai

Az emberi biztonság alapja a valóság megfelelő észlelése.  A mesterséges intelligencia és a virtuális realitás egyre nagyobb teret nyer ebben a folyamatban, potenciális veszélyeket hordozva különösen a gyerekek és a fiatalok számára. A szülőknek kiemelten fontos szerepük van a digitális világban való navigálásában, és a valóságról alkotott helyes kép megőrzésében.

 

17:15 – 17:35 – Nagy Krisztina: Felhőből pottyant mesék – médianevelés a szuperhősök korában

A digitális médiakörnyezet feladja a leckét a tudatos szülők számára: mikortól, mennyit, mit engedjünk a gyermeknek a digitális világból. Az előadás a gyerekek egészséges médiahasználatának kialakításához ad szempontokat és közös gondolkodásra hív, hogy a médianevelés ne küzdelem, hanem közös élmények forrása legyen.

 

17:35 – 17:55 –  Vörös Zsuzsa: Sharenting – a szülők felelőssége a gyermekek személyes adatainak védelmében

A gyerekek digitális lábnyoma nem a jelenüket, hanem a jövőjüket határozza meg igazán. Szülőként mi vagyunk a kulcs ahhoz, hogy egy biztonságosabb és etikusabb digitális jövőt alakítsunk ki a gyermekeink számára, hiszen ez nem csak arról szól, hogy mi mit osztunk meg róluk a neten, hanem a mi felelősségünk az is, hogy mit engedünk meg a családtagoknak, intézményeknek és főleg, hogy milyen példaként szolgálunk a gyermekeink számára.

17:55 – 18:15 –Balatoni József: Bermuda-háromszög

Az előadás rávilágít arra, hogy milyen kommunikációs nehézségek, elcsúszások lehetnek a szülő-gyerek kommunikációban. Kiderül, miért fontos egymás meghallgatása, az egymásra való értő odafigyelés, és hogy ebben milyen szerepe kellene lennie egy pedagógusnak. Kicsit tükröt tartok mindenki felé, amibe nem biztos, hogy jó érzés belenézni, de mindenképpen érdekes.

18:15 – 18:45 – szünet

18:45 – 19:05 – Kovács Gergely: Tiltás vs megértés: A rettegett digitális eszköz térhódítása!

Segítheti-e a környezetvédelmet a virtuális valóság, a virtuális avatárunkkal hogyan menthetünk meg kihalófélben lévő állatokat? A Farkaskölyök példáján keresztül, bemutatom, hogy lehet az új digitális megoldásokat az állatok javára fordítani.

 

19:05 – 19:25 – Szigeti Réka:Nyugis gyerekek pörgő világunkban ? – stresszkezelés gyerekeknek, szülőknek

A stressz-alapú mentális zavarok száma az egeket veri: mára már minden 5. gyereknél van komoly érintettség. Az előadáson bepillantunk pörgős világunk nehézségeibe és ránézünk a nyilvánvaló és kevésbé egyértelmű stresszjelekre. A stresszkezelés a családban kezdődik, nézzük meg közösen, hogyan tehetünk a nyugisabb gyerekekért.

 

19:25 – 19:45 – Török Flóra: NEM PARA – Lásd meg az embert a fogyatékosság mögött!

A legtöbb embernek nehézséget okoz fogyatékosságban érintett emberekkel kommunikálni. Pedig minden csak addig ijesztő, amíg ismeretlen. Kapaszkodók, segédeszközök és gyakorlati trükkök egy befogadóbb társadalomhoz.

 

19:45 – 20:05 – Wirtz Ágnes: Világszép történetek- cukormáz nélkül

A Világszép alapítvány 14 éve azon dolgozik, hogy állami gondoskodásban élő gyerekek is megtapasztalhassák a feltétel nélküli elfogadást és szeretetet, ami minden gyereknek jár. Ha megadjuk a gyerekeknek, azt az érzelmi és fizikai biztonságot, ami fejlődésük alap feltétele, akkor bátran nézhetnek szembe a jövő kihívásaival.

HELYSZÍN:

Stopper Úszóház

1138 Budapest, Moszkva sétány

Megközelítés autóval a Népfürdő utca felől

Kovács Gergely

AR/VR kutató, kommunikációs szakember

Kovács Gergely 2022-ben szerzett abszolutóriumot a Katonai Műszaki Doktori Iskolán, kutatási
területe az immerzív XR technológiák, 20 éves tapasztalattal rendelkezik digitális projektek vezetésében, ebből 10 évet az MR/VR területén töltött. Több kormányzati projektben is dolgozott
digitális fejlesztéseken, kutatási területei az MR/VR technológiák, köztük a virtuális ökoszisztémák
működése és az XR lehetőségei a védelmi szférában. Munkája mellett felsőoktatási intézményekben tart előadásokat az XR technológia alkalmazásának lehetőségeiről és nagyvállalatok vezetőit készíti fel a legújabb digitális trendekből.

Balatoni József "Jocó Bácsi"

történelemtanár, író, tréner

Balatoni József vagyok, történelemtanár, tréner író, előadó, szakértő, influenszer, a Munkaszünet és a Ma is tanultam valamit podcast egyik műsorvezetője, Felelős Szülők Iskolájának kiemelt előadója és szakértője, a wmn.hu állandó szerzője, a Jocó bácsi világa közösségi oldalak (Facebook, Instagram, TikTok, Threads) tulajdonosa. Az elmúlt 10 évben a Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban dolgoztam teljes állásban, a tanári pályát ősszel hagytam el. A tanítás, a tréningjeim során ötvözöm az élménypedagógiát, a játékpedagógiát, a kooperatív pedagógiát, a drámapedagógiát és ezek sajátos egyvelegével tanítok. Célom, hogy ezek az újfajta szemléletek minél több helyre eljussanak, minél több pedagógus merjen változtatni, merjen másképp tanítani a hagyományos frontális oktatásnál. Alapelvem, hogy a diák minőségi időt töltsön el az iskolában, ahol érezze a fejlődését, érezze jól magát és megszeressen tanulni. Mert alapvetően az iskola egy nagyon jó hely. Tényleg. Csak meg kell nekik mutatni, mi is benne a jó és mitől lehet még jobb. Ez a cél, a többi az meg már jön magától, ha a diák szereti azt, amit csinál. Ugyanezt a szemléletet képviselem a kamaszoknak szóló, de még a vállalati tréningjeim során is.

Dr. Borsos Dorottya

Edisonplatform operatív vezető

Borsos Dorottya jogásznak tanult, az itthoni diplomát követően a svédországi Lund-i egyetemen is
elvégzett egy LL.M jogi képzést, végül mégis a karrierváltás felé vette útját. Dolgozott
multionacionális cégeknél felsővezetők mellett, részt vett üzleti tanácsadóként a budapesti olimpiai pályázati projektben, tanult folyamatfejlesztést és a kommunikáció világába is belekóstolt, mégis 2 gyermeke születése hozta meg a nagyobb áttörést és ekkor kezdett el a tudatos szülőség kérdéseivel foglalkozni. Itt találkozott először az Edisonplatformmal és mélyült el a 21. századi kompetenciák világában. Ma már az Edisonplatform mellett egy másik országos projektnek is az operatív vezetője. Mindkettő program fókuszában a gyerekek számára fontos és a jövőben nélkülözhetetlen kompetenciák erősítése áll. Legfőbb célja, hogy a szülőket közelebb hozza a témához, így az előadásában is bemutatja ezeket a kompetenciákat és pár tévhitet eloszlat velük kapcsolatosan.

Porkoláb-Minarik Annamária

Klinikai szakpszichológus, Szervezetfejlesztő és HR szakember, a Sapiens Management Consulting Kft. alapítója

Porkoláb-Minarik Annamária pszichológusi tanulmányait az ELTE-n végezte, majd klinikai
szakpszichológusi végzettséget szerzett a Pécsi Tudományegyetemen. Számos pszichoterápiás
módszertanban képződött, alkalmazott módszerei közé tartozik többek között a szimbólumterápia,
az imaginatív-meditatív technikák és a mindfulness alapú módszerek. Pszichológusi pályafutásával párhuzamosan jelentős karriert épített fel humán erőforrás szakterületen, ebben szintén több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik, vállalati és tanácsadói oldalon, vezetői és szakértői szerepekben egyaránt. Multinacionális vállalatok toborzási és HR vezetőjeként szervezeti oldalról támogatta a munkavállalók kiválasztását és motiválását, valamint a tehetséggondozást. Az amerikai Georgetown Egyetemen tanult szervezetfejlesztést, illetve elvégezte az Oxford Mindfulness Center kiképzői által tartott tanárképzést is. Fő profilja a változásokhoz való adaptív alkalmazkodás egyéni és szervezeti szinten. Elkötelezett híve a pozitív pszichológiának, az önismeretnek, illetve a reziliencia és mindfulness alapú technikáknak. A Vállalati Gerillák című könyv társszerzője, melyet férjével közösen írtak.

Török Flóra

Civilszervezeti vezető, tréner, spéci anya

„Előző életemben” kommunikációs szakember, tanár és művészügynök voltam, de 2011-ben
harmadikként halmozott fogyatékossággal élő gyerekem született, és ez mindent átformált és felülírt az életemben. Nem bírtam tétlen maradni, ezért összeállva sorstársakkal először inkluzív
játszótereket találtunk ki és valósítottunk meg, majd 7 évvel ezelőtt megalapítottuk azóta is szárnyaló civil szervezetünket, az EgySimaEgyFordítottat. Szemléletformáló foglalkozásokat és előadásokat tartunk a fogyatékosságokról, szülőket és pedagógusokat képzünk, segítjük a spéci családok beilleszkedését minden oldalról, nem a sajnálatra, hanem a menőségre alapozva. Emelett elhivatott sorstárs-segítő és mentorszülő vagyok.

Vörös Zsuzsa

a kidea alapítója

Zsuzsa, marketing szakember, aki majd 10 éves ausztráliai gyógyszeripari és FMCG területen szerzett marketing és innovációs tapasztalat után, kislánya óvodába íratásával egyidőben kezdett el foglalkozni a gyermekek digitális biztonságával.

Adatvédelmi szakértők és kiberbiztonsági szakemberek támogatásával hívja fel a figyelmet az oktatási intézmények online jelenlétének kockázataira és a szabályozási követelményekre, különös tekintettel a gyermekek fotóinak és videóinak megosztására, a kidea által fejlesztett óvodai/iskolai applikációval pedig megoldást is kínál a jelenlegi digitális biztonság szempontjából aggályos kapcsolattartási és tartalommegosztási módszerekre.

Zsuzsa és csapata egy Adatvédelmi Csomagot is hozott létre óvodák számára, melynek célja nem
csupán a GDPR megfelelés papírformában történő elérésének biztosítása, hanem az adatvédelmi
tudatosság integrálása az óvodai mindennapokba.  Míg a felnőttek arra kérik a gyermekeket, ne álljanak szóba idegenekkel, épp ők teszik ki a legkissebbeket az idegenek tekintetének a közösségi médiában. TedX beszédében ezt az ellentmondást kívánja megvilágítani, miközben felteszi a kérdést: vajon mi, felnőttek, rendelkezünk e megfelelő kompetenciákkal, és jó digitális példaképek vagyunk-e a gyerekek számára?

Wirtz Ágnes

alapító Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány

Wirtz Ágnes életében meghatározó szerepet játszik a művészet és a gyerekekhez-, fiatalokhoz való kapcsolódás. Németországban szerzett művészettörténet- és német irodalom diplomát és már korán belevetette magát olyan óvodai és iskolai projektek megalkotásába, melyeken keresztül a fiatal korosztállyal közösen fedezték fel, hogy a művészet mindig kortárs, eleven és személyes. 2006-ban német férjével hazaköltöztek Magyarországra, ahol saját vagyonukból megalapították a Világszép Gyermekvédelmi Alapítványt. Az alapítvány gyerekotthonokban nevelkedő gyerekeknek nyújt életre szóló kapcsolódási lehetőséget, figyelmet, segítséget, fejlesztést, rengeteg színes programot, amikben kezdetektől a mai napig Ágnes nagyon aktívan részt vesz. Ágnes meggyőződése, hogy a durva traumák feldolgozására a válasz, a hosszú távú, valódi emberi kapcsolatokban és az elfogadó, feltétel nélküli szeretetben rejlik.

Nagy Krisztina

Nagy Krisztina vagyok, jogász, médiapedagógus, pszichodráma vezető. Jogészként a kommunikáció és a média szabályozási kérdéseivel foglalkozom, jelenleg a BME-n oktatok és kutatok e témakörökben. A médiajogi gyermekvédelem felől érkeztem a médiaoktatás területére, közel tizenöt éve foglalkozom a médiaértés és az egészséges médiahasználat fejlesztésével. Részt vettem a Televele Médiapedagógiai Egyesület és az Idea Alapítvány megalapításában. Rendszeresen tartok óvodákban és iskolákban médiapedagógiai foglalkozásokat gyerekeknek, és szüleiknek, illetve részt veszek pedagógusoknak készülő oktatási, képzési programok fejlesztésében. Célom, hogy a médiapedagógia lehetőséget adjon a tudatos és értő médiahasználatról zajló, gyermekek, szüleik és a pedagógusok
közötti párbeszéd alakítására.

Szigeti Réka

egészségfejlesztő szakpszichológus, a Sulinyugi szakmai vezetője

A pályám kezdetén iskolapszichológusként dolgoztam, így nap mint nap tapasztalhattam, mennyi lelki és testi energiát követel meg a mai modern “pörgés” a pedagógusoktól és a szülőktől egyaránt, és hogyan csapódik ez le gyermekeink életvezetésében. Nagyon szerettem iskolában dolgozni pszichológusként, és hálás vagyok, hogy a Sulinyugi csapatával és önkéntesi hálójával 2015 óta már több száz iskolába tudjuk eljuttatni a fontos pszichoedukatív üzeneteket. Mind szülőként, mind szakemberként fontos számomra, hogy a Sulinyugin keresztül már gyerekeknek is átadjuk a stresszkezelő eszköztárat. Örülök annak, hogy szakmai támogatást tudok nyújtani a gyerekeinket segítő és oktató tanároknak, szakembereknek, akikhez ritkábban jutnak el fejlesztő tréningek. Szakmai érdeklődésem középpontjában a kiégésmegelőzés és a stressz- kezelés áll, és az ezzel kapcsolatos prevenciós gyakorlatok átadása. Munkámat az egészségfejlesztés fejlődés alapú, pozitív jövőre irányuló fókusza jellemzi, amelyben a coaching, autogén tréning és meditáció
módszereit is felhasználom.